Evenimentul Zilei > Actualitate > CEA MAI CIUDATĂ invitaţie la un Revelion din România. Totul a pornit de la această casă şi de la POVESTEA MACABRĂ
CEA MAI CIUDATĂ invitaţie la un Revelion din România. Totul a pornit de la această casă şi de la POVESTEA MACABRĂ

CEA MAI CIUDATĂ invitaţie la un Revelion din România. Totul a pornit de la această casă şi de la POVESTEA MACABRĂ

O invitaţie inedită la Revelion a apărut recent în spaţiul virtual românesc.

Invitație Revelion Eco 2016 – Game over la Protan Codlea. Acesta este titlul dat evenimentului care marchează o victorie importantă a celor care luptă pentru un mediu mai curat.

“Acordul de mediu al Protan SA Codlea expiră azi, 31 decembrie 2015 și nu a mai putut fi prelungit ca urmare a nerespectării de către această societate a angajamentelor asumate de retehnologizare. Vigilența cetățenească a oprit jocul murdar.

Pentru a saluta suspendarea activității poluatoare a firmei de ecarisaj și pentru a da un semnal instituțiilor responsabile că astfel de activități dăunătoare nu vor mai fi acceptate, vă invit să treceți în noaptea dintre ani pe la sediul intratei în ilegalitate Protan S.A. Codlea. Vă aștept acolo, să ciocnim un pahar cu apă.

După ce ani de zile compania de ecarisaj a chinuit comunitatea noastră cu mirosuri pestilențiale și a poluat masiv fără ca autoritățile să ia măsuri, nerespectând nici măcar periodicele angajamente asumate în fața instituțiilor responsabile, a fost nevoie de gesturi extreme, de petiții și reclamații în ultimele luni pentru a pune punct supliciului la care a fost supusă comunitatea noastră ani de zile. Detalii aici: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=153413”, se arată într-un mesaj transmis de Erwin Albu, unul dintre cei care au luptat pentru cauza mai sus amintită.

“Ca urmare a presiunilor și demersurilor din ultimele luni ale cetățenilor din Codlea și Hălchiu, Protan SA Codlea -printre cei mai mari poluatori ai bazinului hidrografic Olt- este obligată să își suspende activitatea începând cu 1 ianuarie 2016, deoarece nu a respectat nici angajamentele asumate până la sfârșitul acestui an. Autoritățile nu mai pot să închidă ochii la grava poluare și nu mai pot acorda derogări în dorul lelii ca până acum, riscând chiar un infringement la adresa României din partea Comisiei Europene pe probleme de mediu.

Din păcate a fost nevoie de gesturi extreme, de numeroase reclamații și petiții pentru a pune instituțiile responsabile la treabă în scopul protejării cetățenilor și a mediului.

PROCES COLECTIV

Vom iniția în luna ianuarie un proces colectiv împotriva societății susnumite pentru poluarea masivă din toți acești ani, pentru obligarea acționariatului la alocarea de fonduri pentru ecologizarea zonei și tragerea la răspundere a tuturor factorilor responsabili, în special din conducerea societății.

PROTEJAREA SALARIAȚILOR

Politicieni locali cu interese economice în jurul Protan SA încearcă să ascundă gravele probleme de mediu provocate și evidențiază doar posibilitatea dispariției unor locuri de muncă, fără a ține cont de costurile ascunse și dăunătoare ale acestor slujbe. Este deosebit de ipocrită și disprețuitoare față de chinul suportat până acum de comunitatea locală și față de mediu poziția acestor jelitori. Nu s-ar fi ajuns însă în această situație dacă cei responsabili își făceau datoria și firma își respecta investițiile asumate în ultimii zece ani. Șantajul locurilor de muncă în condițiile de (cvazi) monopol pentru serviciile indispensabile industriei alimentare nu mai poate fi acceptat. Poluarea masivă și mirosurile pestilențiale sunt incompatibile cu statutul de stat european, dar și cu respectul datorat generațiile viitoare.

În eventualitatea concedierii salariaților ca urmare a imposibilității de funcționare a firmei din cauza nerespectării angajamentelor de investiții privind normele de mediu, vom susține un demers în instanță alături de aceștia împotriva firmei de ecarisaj, pentru protejarea drepturilor acestora.

FINANȚAREA DEMERSURILOR JURIDICE

Prin bunăvoința unui codlean păsător din diaspora, avem posibilitatea angajării unei case specializate de avocatură. Mulțumim mult pentru acest sprijin financiar.

Inițiatori:

Agache Aurel Dionisie

Otto Cornea

Doru Mihai Stanescu

Erwin Albu”, se mai arată în mesajul celor care luptă pentru un mediu mai curat.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.