Cea mai bună veste despre Pfizer! E finalul pandemiei. Toată lumea aștepta asta

Cea mai bună veste despre Pfizer! E finalul pandemiei. Toată lumea aștepta asta Sursa: arhiva EVZ

Pilula minune a fost aprobată, în sfârșit, în Europa. Antiviralul este destinat formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave, și se va elibera doar pe bază de prescripție.

Aprobarea pastilei Pfizer a venit relativ repede având în vedere că Europa se cofruntă cu un număr uriaș de îmbolnăviri în plin val cinci de coronavirus.

EMA a decis să permită statelor membre ale Uniunii Europene să folosească un nou antiviral în lupta împotriva coronavirusului. Este vorba despre pastila produsă de Pfizer. Italia, Germania şi Belgia se numără printre puţinele ţări din UE care au cumpărat medicamentul.

În decembrie anul trecut, Statele Unite au autorizat Paxlovid şi Molnupiravir, un medicament similar dezvoltat de Merck. Acesta din urmă așteaptă și o aprobare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara joi că Pfizer a cerut autorităţilor din România crearea unui fond naţional care să fie folosit pentru despăgubirea celor care ar putea suferi efecte adverse în urma utilizării medicamentelor inovative.

Cât de eficient este Paxlovid

Acest medicament antiviral, poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut care au vârsta de peste 12 ani, precizează FDA. Este primul tratament oral care se poate administra acasă.

Paxlovid este destinată formelor ușoare și medii de boală, care pot evolua în forme grave, și se va eliberera doar pe bază de prescripție.

Pfizer a arătat că pastila sa anti-COVID reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor.

Vor fi noi tulpini de COVID

Experâii OMS spun că următoarea variantă de coronavirus care va atrage atenția lumii va fi mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care oamenii de știință trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală,  Aproximativ 21 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate la OMS în ultima săptămână, stabilind un nou record global pentru cazurile săptămânale din varianta Omicron, care se răspândește rapid, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19.

În timp ce omicronul pare a fi mai puțin virulent decât tulpinile anterioare ale virusului, volumul mare de cazuri zdrobește sistemele spitalicești din întreaga lume. „Următoarea variantă de îngrijorare va fi mai potrivită și ceea ce înțelegem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depășească ceea ce circulă în prezent”, a spus Van Kerkhove. „Marea întrebare este dacă variantele viitoare vor fi sau nu mai mult sau mai puțin severe”.

Ea a avertizat împotriva acceptării teoriilor conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai ușoare, care îi fac pe oameni mai puțin bolnavi decât variantele anterioare.