Pfizer dă lovitura anului. Adio, vaccin? Anunțul oficial al companiei

Pfizer dă lovitura anului. Adio, vaccin? Anunțul oficial al companieiSursă: Arhivă EVZ

Medicamentul Pfizer anti-COVID-19, Paxlovid, este eficient împotriva tulpinii Omicron precum în cazul variantelor anterioare a virusului, arată trei teste de laborator. Pilula lăudată pentru eficacitatea sa poate fi administrată acasă, pe cale orală, și poate preveni deteriorarea stării de sănătate a persoanei depistate pozitiv. Compania farmaceutică Pfizer s-a confruntat, însă, cu probleme de producție, care ar putea să împiedice disponibilitatea medicamentului la nivel mondial.

Noul tratament oral anti-COVID-19 de la Pfizer s-a dovedit a fi eficient împotriva variantei Omicron în testele de laborator, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj pentru lupta împotriva coronavirusului.

Trei teste de laborator demonstrează eficiența pastilei Pfizer

Compania cu sediul în New York a dezvăluit marți, 18 ianuarie, noi date care arată că pastila sa, care a primit autorizație de  la Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizarea sa împotriva bolii COVID-19, a dovedit rezultate promițătoare în cadrul a trei teste efectuate în laborator.

Nirmatrelvir, ingredientul activ al medicamentului, a arătat eficiență în ceea ce privește neutralizarea virusului, în cadrul tuturor testelor. Acestea trebuie, însă, să fie evaluate și de către colegii autorilor de drept ai studiilor.

Varianta Omicron, care prezintă o transmisibilitate mai mare decât Delta, a prezentat capacitatea de a sfida vaccinurile și tratamentele anti-COVID-19 încă de la apariția sa (anul 2021). Companiile farmaceutice au făcut eforturi pentru a modifica vaccinurile și tratamentele astfel încât acestea să fie eficiente împotriva noii tulpini mutante.

Paxlovid reduce riscul de deces cu 90%

„Am conceput în mod special PAXLOVID pentru a-și păstra activitatea în cazul coronavirusurilor, precum și al variantelor actuale de interes, cu mutații predominante ale proteinei spike”, a declarat Dr. Michael Dolsten, directorul științific al Pfizer, într-un comunicat de presă emis de compania farmaceutică și citat de Daily Mail.

Acesta a adăugat că pilula antivirală a demonstrat o capacitate de reducere a riscului de spitalizare și/sau a decesului cu 90%, dacă este administrată în primele zile după infectare.

„Aceste date sugerează că terapia noastră orală poate fi un instrument important și eficient în lupta continuă împotriva acestui virus devastator și a actualelor variante îngrijorătoare, inclusiv Omicron, care este foarte transmisibilă”, a spus Dolsten.

„Vom continua să monitorizăm activitatea tratamentului în mediul real și credem că aceste rezultate in vitro vor continua să fie validate”, a mai spus directorul științific al companiei farmaceutice Pfizer.

Tot ce trebuie să știi despre administrarea pilulei

Pastila Pfizer se administrează în trei doze, luate de două ori pe zi, pentru o perioadă de cinci zile. O persoană cu risc ridicat ar trebui să îl ia în momentul în care află că a contractat virusul, pentru a preveni deteriorarea stării sale de sănătate.

Paxlovid, împreună cu molnupiravirul de la Merck, au fost lăudate de experții din domeniul sănătății pentru accesibilitatea pe care o prezintă în comparație cu alte medicamente eficiente care pot salva pacienții de la internarea în secția de Terapie Intensivă.

Alte tratamente, cum ar fi anticorpii monoclonali, necesită utilizarea unui pat de spital, prezența personalului medical și a unor echipamente speciale, precum aparate și tuburi, pentru a fi administrate. Medicamentele sunt regăsite, de asemenea, în cantități limitate și pot fi foarte costisitoare.

Nirmatrelvir poate împiedica replicarea virusului

Cercetările publicate marți de Pfizer constată că Nirmatrelvir poate împiedica în mod eficient replicarea virusului odată ce găsește o gazdă și îl împiedică să continue să infecteze celulele. Eficacitatea sa împotriva Omicron este aceeași cu cea împotriva tulpinilor anterioare, precum variantele Beta și Delta.

„Omicron se dovedește a fi o variantă formidabilă și extrem de transmisibilă a unui virus deja dăunător”, a declarat Kris White, doctor în științe, profesor asistent în cadrul Departamentului de Microbiologie de la Icahn Mount Sinai, care a efectuat unul dintre testele de laborator amintite.

„Suntem încurajați să vedem primele date care arată că acest tratament oral menține o activitate antivirală robustă in vitro împotriva acestuia, precum și a altor variante îngrijorătoare”, a mai spus el.

Nu toată lumea va avea acces la medicamentul „de aur”

În timp ce Paxlovid a fost considerat „standardul de aur” al tratamentelor COVID-19 post-infecție datorită ușurinței de utilizare și eficacității sale, problemele de fabricație ar putea împiedica adoptarea sa ca tratament primar la nivel mondial.

În decembrie, Pfizer a estimat că va avea doar 120 de milioane de pastile disponibile pentru utilizare la nivel mondial până la sfârșitul anului 2022. Compania speră să stimuleze producția în Franța în acest an, după ce a investit aproape 600 de milioane de dolari în acest proiect.

Merck, pe de altă parte, a stabilit contracte cu producători de medicamente generice din întreaga lume și a încheiat un parteneriat cu un grup de sănătate al Națiunilor Unite pentru a produce în masă medicamentul la costuri reduse.

Ne puteți urmări și pe Google News