Evenimentul Zilei > Justitie > Cea mai bine plătită româncă, în vizorul DNA. „Regina Asigurărilor”, reţinută pentru fraude la Carpatica Asig
Cea mai bine plătită româncă, în vizorul DNA. „Regina Asigurărilor”, reţinută pentru fraude la Carpatica Asig

Cea mai bine plătită româncă, în vizorul DNA. „Regina Asigurărilor”, reţinută pentru fraude la Carpatica Asig

Omul de încredere al lui Ilie Carabulea şi denunţătorul lui Sorin Beraru vor fi prezentaţi, astăzi, la Instanţa supremă, cu propunere de arestare preventivă

Angela Toncescu, fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (n.r. – funcţie în care era cea mai bine plătită româncă, 29.000 de euro/lună) a fost reţinută, ieri, de procurorii anticorupţie pentru cumpărare de influenţă alături de Dan Hosu – soţul fostului procuror şef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu, fost polițist anti-crimă organizată – pentru trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că, începând cu 30 martie 2015, „inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări”. Demersurile Angelei Toncescu ținteau atât obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA.

Primirea banilor, mascată prin contracte păguboase

„Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/ susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor”, arată procurorii.

În schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenţionate ar fi pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA.

„Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA”, mai notează procurorii.

Inculpată alături de Carabulea

Angela Toncescu a fost trimisă în judecată, în data de 4 martie, alături de Ilie Carabulea, fiul său, Oprea, şi alte patru persoane – Liviu Stoicescu, Gheorghe Nasărău, Maria Coșa și Georgeta Crideanu. la sfârșitul anului 2014 — începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul protejării intereselor financiare ale Carpatica Asigurări și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România.

Hosu, denunţător de nevoie

Dan Hosu este soţul fosului procuror adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu. Numele celor doi soţi este legat de dosarul „Mită la procuror”, în care omul de afaceri româno-israelian Sorin Beraru a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Pe vremea când procuroarea instrumenta dosarul „CI-CO”, în care era vizat Beraru, acesta din urmă a încercat să o mituiască prin soţul ei, cu suma de 500.000 de dolari, iar acesta a formulat denunţ, dar abia după ce a aflat că e interceptat.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: