După două decenii la putere, Recep Tayyip Erdoğan și-a consolidat dominația asupra politicii turcești cu victoria la alegerile prezidențiale de duminică. Întrebarea cu care se confruntă acum Turcia – și lumea în general – este ce va face liderul în continuare.
În calitate de șef al unei mai puteri NATO din punct de vedere strategic, care unește Europa cu Orientul Mijlociu, influența internațională a lui Erdogan este esențială. Acasă, cu o economie care se luptă să facă față inflației galopante, provocările sale interne sunt descurajante. Alegerile de duminică au reprezentat una dintre cele mai mari amenințări la adresa guvernării lui Erdogan de până acum.
El este cel mai longeviv lider al Turciei de la Mustafa Kemal Atatürk, care a fondat statul modern acum 100 de ani. „Rezultatele arată că președintele poate implementa politici de identitate pentru a obține o victorie în ciuda celor mai proaste condiții economice de la criza financiară din 2001”, a declarat pentru POLITICO Emre Peker, director pentru Europa al companiei de consultanță Eurasia Group, referindu-se la prăbușirea financiară.
Criticii președintelui spun că victoria lui reflectă discreția sa asupra resurselor statului. Ei spun că el transformă țara într-un stat mai autoritar, prin influența sa asupra majorității instituțiilor mass-media și prin întemnițarea personalităților de frunte ale opoziției și ale societății civile. Frica exprimată de multe grupuri de opoziție este că încă cinci ani de Erdogan la putere ar putea da o lovitură devastatoare democrației turce. Susținătorii lui Erdogan spun că votul reflectă aprecierea turcilor față de cei 20 de ani de mandat, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte.
Ei spun că țara este mult mai puternică decât era acum 20 de ani, din cauza creșterii economice, a infrastructurii îmbunătățite și a unui rol mai activ în afacerile mondiale și că președintele nu se teme să adopte o linie independentă față vest, în ciuda statutului Turciei de membru NATO. Remarcând polarizarea extremă dintre taberele pro și anti-Erdogan, Peker a spus că victoria președintelui „demonstrează cât de consolidată este baza.
Inflația record în Turcia
El a adăugat că după fiecare alegere succesivă, Erdogan a adoptat o linie mai dură în privința problemelor naționaliste și conservatoare. În discursul său de la Ankara, Erdogan a semnalat că este puțin probabil să facă compromisuri în următorii cinci ani. El a promis că politicianul kurd întemnițat Selahattin Demirtaș – fost lider de partid și candidat la președinție – ar trebui să rămână în închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus că ar trebui eliberat. Dar există o provocare care nu este în întregime la discreția lui: economia Turciei.
Turcia se confruntă cu o inflație vertiginoasă – care la un moment a atins 85%. O problemă majoră este dacă Turcia va lăsa lira să se prăbușească și mai mult. O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o adâncire a crizei. În discursul său de victorie de la Ankara, el a promis că va menține ratele dobânzilor scăzute, presupunând că această măsură va reduce inflația, argument pe care mulți economiști de masă îl resping.
Un aliat sfidător
Poate că cel mai mare accent pentru alte țări este ceea ce înseamnă realegerea lui Erdogan pentru poziția Turciei în afacerile mondiale. Sub conducerea sa, Turcia a devenit un actor crucial și un aliat sfidător în multe probleme vitale, nu în ultimul rând războiul Rusiei în Ucraina. Ankara a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, dar a jucat un rol vital în negocierea unui acord care să permită exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
În calitate de membru NATO, Turcia a aprobat intrarea Finlandei în alianță, dar încă blochează aderarea Suediei. Peker de la Grupul Eurasia a prezis că „Ankara va menține legături diplomatice și economice solide cu Moscova, rămânând în același timp un aliat critic, dar dificil al NATO”. Drept urmare, Erdogan va ratifica în cele din urmă aderarea Suediei la NATO dacă i se va permite să cumpere mai multe avioane F-16 din SUA, a spus el.
Turcia are o relație tensionată cu UE, nu doar din cauza percepției europene că Erdoğan a subminat statul de drept în propria sa țară, ci și din cauza amenințărilor sale de a trimite masiv milioane de refugiați sirieni găzduiți în prezent în Turcia.
„Turcia va transmite un mesaj Occidentului cu aceste alegeri”, a declarat președintele luna trecută. „Această țară nu se uită la ceea ce spune Occidentul, nici atunci când luptă împotriva terorismului, nici atunci când își stabilește politicile economice.” Acum că alegerile s-au încheiat, Erdogan este mai puternic ca niciodată. Aliații NATO ai Turciei vor urmări cu nerăbdare dacă își respectă promisiunile sau amenințările.