De asemenea, Norica Nicolai, a mai spus că acest mecanism a apărut prima oară la Colectiv, tragedie care încă nu are o explicație.

„Ceea ce este mai grav e că sunt ani de la acest caz, iar justiția a fost incapabilă să spună ce s-a întâmplat acolo și trăim în continuare cu o incertitudine care dă loc la speculații și asta este foarte grav. Îl apropie pe omul politic- care se folosește de astfel de cazuri- de statura de criminal sau parte la o realitate infracțională, ceea ce este dificil de acceptat public. Dacă nici în cazul Caracal, unde avem o emoție colectivă comparabilă cu cel de la Colectiv, nu vom avea o soluție, lucrurile vor contura o prăbușire a instituțiilor statului și o neîncredere care se va generaliza și e fatală pentru orice stat”, potrivit dcnews.ro.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity.

Potrvit variantei oficiale, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după Revoluție.