Secretar de stat, despre vaccinul AstraZeneca. Ce trebuie să facă pacienții cu reacții adverse
- Ionel Sclavone
- 12 martie 2021, 11:18
Pacienții care prezintă reacții adverse deosebite, după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19, sunt sfătuiți să ia legătura cu medicul de familie și, în caz de urgență, să sune la 112.
Ce trebuie să facă pacienții care prezintă reacții grave
Pacienții care s-au imunizat și prezintă reacții adverse trebuie să ia legătura cu medicul de familie sau medicul curant. În cazul unei urgențe, aceștia trebuie să apeleze la numărul de urgență 112. Recomandarea vine din partea secretarului de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății.
Acesta a avut o intervenție la Antena 3, legat de reacțiile adverse pe care le prezintă pacienții imunizați cu vaccin AstraZeneca.
„În primul rând, aș sugera pentru orice chestiune medicală, dacă un pacient are o urgență, să sune la 112. Pentru afecțiunile curente pe care le avem, relația cu medicul de familie este esențială. De aceea trebuie să luăm legătura cu medicul de familie”, a declarat secretarul de stat.
Totodată, Andrei Baciu a precizat că orice fel de reacție adversă provocată de vaccin, trebuie raportată. Toate informațiile de acest tip urmează să fie transmise, mai departe către Agenția Europeană a Medicamentului.
Ce trebuie să facă pacienții cu reacții adverse
Andrei Baciu a subliniat, în primul rând, necesitatea de a lua legătura cu medicul de familie sau medicul curant, pentru orice problemă care apare.
„Este necesar, pentru orice problemă, să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul curant. În cazul unei urgențe medicale trebuie să sunăm la 112 și să solicităm ajutor de specialitate”, a precizat Andrei Baciu.
Potrivit spuselor sale, Agenția Europeană a Medicamentului a declanșat o investigație cu privire la situația din Austria. Acest stat a suspendat administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă.
„Agenția Europeană a Medicamentului a declanșat o investigație cu privire la evenimente trombotice care au apărut în Austria. Este un lot cu probleme care nu a ajuns în România. Au fost state care au suspendat o vaccinarea cu vaccinurile din loturile cu probleme. Agenția a dat un comunicat prin care se analizează acest fenomen. Însă, după concluziile preliminare, a recomandat ca vaccinarea cu AstraZeneca să continue, cu monitorizarea pacienților”, a mai spus secretarul de stat.
Mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
Mai multe state europene au decis să suspende vaccinarea cu dozele de vaccin AstraZeneca după apariția mai multor pacienți cu reacții adverse.
Austria a suspendat, duminică, administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri AstraZeneca. Decizia a fost luată după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). Lotul cu pricina a fost distribuit în 17 state membre ale UE.
De asemenea, Italia a oprit administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca. Ca și în cazul Austriei, măsura a fost luată în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge. Doi bărbați au murit în Sicilia după ce au fost vaccinaţi recent cu acest ser.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat continuarea administrării vaccinului AstraZeneca. Autoritățile europene au subliniat că până în prezent, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze).