Ce spun românii despre o eventuală candidatură a Maiei Sandu la Președinția României și despre unirea cu Republica Moldova. Sondaj Avangarde

Ce spun românii despre o eventuală candidatură a Maiei Sandu la Președinția României și despre unirea cu Republica Moldova. Sondaj Avangarde Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Românii au o părere bună despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, însă cred că o candidatură a acesteia la președinția României nu este o variantă bună.

Sondajul Avangarde artă că românii că părerea românilor despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este bună și foarte bună în proporție de 40%. 19% au o părere proastă, iar 2% una foarte proastă.

La întrebarea „Credeți că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Președinția în România?”, 76% au răspuns că nu. Doar 5% au spus că da, iar 19% nu pot aprecia sau nu răspund.

La întrebarea „Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% au spus că neutru, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, participanții la sondaj au răspuns: 54% - nu, 33% - da și 13% „nu pot aprecia sau nu răspund”.

„Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova dumneavoastră personal cum ați vota?”, 50% au spus că ar vota împotriva unirii, 31% pentru unire și 13% spun că nu sunt hotărâți.

Ce spun Românii în cazul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în NATO?”, 40% au răspuns că nu, 31% - da și 29% au spus că nu pot aprecia sau nu au răspuns.

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE?”, 41% sunt de acord, 30% -nu, iar 29% nu știu sau nu au răspuns.

„În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, 56% sunt împotrivă, 29% au spus că da, iar 15% nu știu sau nu răspund.

Procentele se modifică în ceea ce priveşte ajutorul cu tehnică militară, 48% dintre respondenţi fiind de acord cu această formă de sprijin, în timp ce 35% nu sunt de acord, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.

Întrebaţi dacă populaţia Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că ”este împărţită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.

Sondajul cu tema ”Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost realizat telefonic, în perioada 26 - 29 aprilie, pe 850 de subiecţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional.