Ce spun experții din R. Moldova despre scoaterea Partidului Șor în afara legii

Ce spun experții din R. Moldova despre scoaterea Partidului Șor în afara legiiSursă Partidul ȘOR

Guvernul Republicii Moldova a sesizat Curtea Constituțională în privința legalității Partidului Șor. Acesta este vizat de o anchetă penală, deoarece există suspiciuni cu privire la mai multe finanțări ilegale, provenite din Rusia.

Curtea Constituțională va decide scoaterea Partidul politic Șor în afara legii. Guvernul a votat proiectul adresării către instanță. Textul sesizării a fost citit de către ministrul Justiții, Sergiu Litvinenco. Conform lui, formațiunea atentează la principiile statului de drept și suveranității țării.

„De la momentul creării sale, în aproape toate scrutinele a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale. A fost sancționat pentru finanțare ilegală”, a declarat Litvinenco.

Partidul Șor, o formațiune pro-rusă, condusă de Ilan Șor, fostul primar al orașului Orhei este vizat de o amplă anchetă penală. Potrivit procurorilor, există suspiciuni că partidul ar fi primit mai multe finanțări ilegale, multe dintre ele provenind din Rusia. În ultimele săptămâni, au fost efectuate mai multe percheziții la sediile locale ale formațiunii, dar și la structura centrală. Anchetatorii au confiscat sume mari de bani și au ridicat mai multe documente.

Experți, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, este de părere că fruntașii Partidului Șor ar putea să se replieze și să creeze o altă formațiune, cu un nou nume, așadar dizolvarea partidului Șor nu va avea efect, potrivit jurnal.md.

„Acum eu mă întreb dacă declararea neconstituționalității Partidului Șor va fi suficientă pentru prevenirea activității grupului criminal Șor și altor grupuri criminale organizate? Legea Partidelor Politice spune că dacă aduni 1000 de semnătri și faci o organizație teritorială sau două, poți să devii actor politic din nou.

În momentul în care Procuratura și instanțele judecătorești nu intentează dosare și nu dau sentințe prin care condamnă membrii grupului criminal organizat care activează în cadrul Partidului Șor, noi ne vom pomeni cu acești oameni într-o altă postură, cu o altă denumire. Nici nu cred că se vor complica să schimbe denumirea prea radical. Va fi, în loc de Partidul Șor, Partidul Ilan Șor. Dacă la timp își făceau munca Procuratura Anticorupție, PCCOCS, CNA… noi astăzi n-am fi discutat despre niciun fel de excludere. O astfel de entitate n-ar fi existat”, a declarat Ștefan Gligor.

„Tot mai multe dovezi despre legături dintre serviciile secrete ale Rusiei și Partidul Șor”

Deputatul PAS Adrian Băluțel a accentuat că, de când a început discuția despre radierea Partidului Șor, reprezentanții guvernării au spus că astfel se crează un precedent periculos pentru democrația Republicii Moldova.

„Anume din acest motiv, dovezile care trebuie să fie aduse pentru ca acest proces să se întâmple, trebuie să fie indubitabile, trebuie să fie incontestabile. Uitați-vă, că am ajuns acum la un moment în care și Procuratura Anticorupție a început să se miște și a început să-și facă treaba. Vedem instituțiile de forță, Servicul de Informații și Securitate care au început să colecteze date și probe. Am văzut acele pungi pline cu bani.

Vedem tot mai multe dovezi despre legături dintre serviciile secrete ale Rusiei și Partidul Șor. Am văzut eforturile Partidului Șor de a submina statalitatea Republicii Moldova. Acest context schimbă radical capacitatea Guvernului de a acționa, pentru că sunt dovezi care nu mai pot fi ignorate, nu mai pot fi considerate neproporționate cu această măsură atât de mare”, a declarat deputatul PAS Adrian Băluțel.

Președintele DA susține că că procedura putea fi inițiată de mult

La rândul său, președintele Platformei DA, Dinu Plângău, spune că, firește, mai bine mai târziu, decât niciodată, să fie pornită procedura privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor.

„Frica noastră este că, la o intenție nobilă care este perfect constituțională, s-a ajuns totuși prea târziu la aplicarea acestui mecanism. I s-a oferit suficient timp și posibilitate ca acest partid să se prezinte publicului drept principala Opoziție. La anumite etape, aceasta era foarte convenabil și pentru actuala guvernare.

Dacă acest proces ar fi fot pornit mai devreme, ar fi fost evitate foarte multe probleme pe care astăzi le acuză guvernarea PAS, legate de destabilizări, proteste situația complicată, și altele. Lucrurile trebuie să fie făcute foarte transparent, întrucât noi vedem tot felul de speculații, legate de deputați și de majoritatea parlamentară”, a fost de părere Dinu Plângău.

Ne puteți urmări și pe Google News