Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este pregătită pentru liberalizarea completă a pieței energiei ,a declarat  miercuri seară vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Acesta a mai precizat că ANRE este capabilă să aplice orice măsură tranzitorie care va fi luată de Guvern după anularea prevederilor din sectorul energetic ale OUG 114.

„Sper să începem anul 2020 cu o ordonanţă de urgenţă 114 abrogată, cu măsuri tranzitorii aprobate care pot fi puse în aplicare în cel mai scurt timp posibil. În calitate de autoritate de reglementare în energie, noi suntem pregătiţi să implementăm orice măsură tranzitorie care va urma abrogării acestei ordonanţe 114 atât pe domeniul energiei electrice, cât şi pe domeniul gazelor naturale şi suntem pregătiţi să pregătim piaţa pentru liberalizare completă atât pe segmentul de piaţă en-gros, cât şi pe segmentul de retail”, a menţionat vicepreşedintele ANRE, la o conferinţă din domeniul energetic.

Declarația vicepreședintelui ANRE a fost făcută la scurt timp după anunțul ministrului Economiei, Virgil Popescu,  legat de faptul că OUG 114 va înceta să producă efecte în domeniul energiei până la finalul anului.

„Ne vom asuma răspunerea pe ordonanţa 114 în Parlament în următoarele două-trei săptămâni, ne vom asumă răspunderea pe tot pachetul ordonanţei 114, astfel încât până la sfârşitul anului această ordonanţă să-şi înceteze efectele dezastruoase pe care le-a avut asupra domeniului energetic, evident cu o perioadă de tranziţie, pentru că nu vrem să bulversăm piaţa, în special în plină iarnă, o perioadă de tranziţie pentru gaze naturale şi pentru energie electrică. Vreau să vă asigur că în mine şi în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri veţi avea un sprijin, energia este o prioritate strategică a mea şi a ministerului şi a Guvernului şi ne vom asigura că această prioritate strategică să se şi înfăptuiască”, le-a transmis ministrul Economiei liderilor companiilor din domeniul energetic.

Vicepreşedintele ANRE a mai afirmat că prioritatea instituției pentru anul 2020 este liberalizarea pieţei de energie.

„Cea mai importantă prioritate a ANRE pentru anul 2020 din punctul meu de vedere este o piaţă de energie electrică şi de gaze naturale liberalizată şi funcţională. Regret că pentru 2020 această este o prioritate pentru ANRE, înseamnă că această ţintă importantă nu s-a atins, este un regret pentru mine, dar sper să fie un semnal bun pentru dumneavoastră că este o prioritate pentru noi”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

El a mai cerut transportatorilor de gaze şi de energie electrică să-şi dezvolte în anul viitor capacităţile de interconectare.