Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că regulile se vor schimba pentru persoanele infectate cu noul Coronavirus.

În cazul în care aceștia sunt asimptomatici sau au doar simptome ușoare vor petrece doar 10 zile într-un spital, iar apoi vor fi trimise în izolare la domiciliu, unde doctorul de familie va fi cel care îi va supraveghea.

Ministrul Tătaru a precizat că marți va semna un ordin prin care persoanele cu Covid-19, dar care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice, vor fi internate în spital timp de 10 zile. Dacă persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare negativează după 7 zile, în a 10-a zi vor fi externate și izolate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

„La propunerea grupului tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, grupului științific care se ocupă de evaluări, mâine (marți-n.r.) vom semna un ordin de ministru prin care tot pacientul asimptomatic sau simptomatic ușor va beneficia de o internare de 10 zile, în a 7-a zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la 10 zile să meargă acasă.

Dacă este pozitiv, dar nu mai avem simptome de cel puțin 3 zile, la cei ușor simptomatici, la cei asimptomatici nu am avut simptome, la 10 zile va pleca acasă, cu izolare la domiciliu până la 14 zile, sub supravegherea medicului de familie”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai venit cu completări în legătură cu ordinul pe care îl va semna marți.

„Acest Ordin va fi semnat mâine pentru a decongestiona dintre spitale, dar nu putem da un asimptomatic acasă, în prima zi acasă pentru că nu putem ști cum are evoluţia acel asimptomatic”, a mai explicat Tătaru.

Pentru a-și demonstra punctul de vedere, ministrul a dat drept exemplu un ambulanțier din Suceava, care a refuzat internarea pe motiv că era asimptomatic, dar a decedat la el acasă în cele din urmă.

„Vă dau un exemplu, un coleg de-al nostru, ambulanţier la Suceava care a refuzat internarea tocmai pentru că a fost asimptomatic, fiind depistat pozitiv, a decedat acasă. Este unul din cei 11 colegi de-ai noştri care au decedat: 6 doctori, 3 asistenţi, 2 ambulanţieri. doctori”, a spus ministrul.

Până astăzi, 22 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate, iar 1.523 persoane au decedat. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11 decese și 246 de cazuri noi, scrie Antena3.