Nectarinele (Prunus persica), din familia Rosaceae, sunt înrudite cu piersicile şi prunele.
Originare din China, au fost aduse în Europa prin Asia Centrală, fiind în prezent un fruct de vară foarte apreciat, scrie Agerpres. Nectarinul creşte şi se dezvoltă în regiunile temperate calde atât în emisferele nordice cât și în cele sudice. Din cauza cojii netede care acoperă miezul, nectarinele sunt mai asemănătoare prunelor decât piersicilor. S-au creat mereu încrucişări între piersici şi nectarine, dar coaja pufoasă rămâne o caracteristică dominantă. De aceea hibrizii rezultaţi sunt de fapt piersici!
Doar două zile
Nectarinele sunt o sursă de vitamine A şi C. În plus, vitamina A are efect benefic asupra sistemului imunitar. Consumate frecvent substanţele din nectarine întârzie procesul natural de îmbătrânire.
Ele sunt de obicei consumate în stare proaspătă, sau preparate termic sub formă de compot şi gemuri, sau ca ingredient în prepararea diverselor dulciuri. Reprezintă o sursă preţioasă de betacaroten, un antioxidant care este sintetizat în organism în vitamina A. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C sunt recomandate persoanelor care suferă de bronşită cronică sau de astm. Nectarinele au un conţinut mai mic de calorii decât piersicile şi sunt o sursă bună de potasiu, fosfor şi fibre. Aportul de fibre ajută tranzitul intestinal şi este benefic şi pentru persoanele hipertensive, deoarece fibrele reglează nivelul colesterolului, scad tensiunea arterială şi previn diferitele tipuri de cancer. Spre deosebire de alte fructe, nectarinele se culeg când sunt bine coapte, pentru că după recoltare nu se mai coc. Ele se păstrează la frigider, cel mult patru zile, sau la temperatura camerei, doar două zile.