Ministerul Educației aduce primele lămuriri în privința redeschiderii școlilor. Cursurile nu vor fi suspendate și nici nu se va trece în online

Ministerul Educației aduce primele lămuriri în privința redeschiderii școlilor. Cursurile nu vor fi suspendate și nici nu se va trece în online Școli. Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România ar putea fi declarată epidemie de gripă, asta însemnând noi reguli în spitale şi şcoli. În acest context, Ministerul Educației a fost obligat să vină cu o serie de lămuriri în privința redeschiderii instituțiilor de învățământ de luni, 9 ianuarie. Elevii vor merge la școală în condiții normale.

Update: În contextul numărului tot mai mare de cazuri de îmbolnăviri, părinții s-au întrebat dacă elevii se vor întoarce fizic la școli. La nivelul ministerului Sănătății a avut loc o întâlnire la care a participat și Ligia Deca, însoțită de secretarul de stat Sorin Ion. În acest context, ministerul Educației a anunțat că nu ia în calcul suspendarea cursurilor sau trecerea în regim online sau hibrid.

În plus, școlile se vor deschide în condiții normale și nu vor fi măsuri impuse pentru elevi. „În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS”, se arată în comunicatul emis de minister. A mai fost precizat faptul că Deca va da mai multe detalii în timpul conferinței de presă de la sediul Ministerului Sănătății.

Joi, 5 ianuarie, vom afla dacă în România se va declara epidemia de gripă, deoarece în unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă au ieşit pozitive, iar secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mediciii avertizează că cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele vârstnice, iar în perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Pe lângă numărul mare de cazuri care aglomerează spitalele, România se confruntă cu lipsa de medicamente antitermice şi antiinflamatoare, dar şi a celor folosite pentru gripă, precum Tamiflu.

Alexandru Rafila: Măsurile includ „inclusiv trimiterea acasă a elevilor”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vor fi luate mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii virozelor de sezon.

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. Orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De luni reîncep cursurile, ce se va întâmpla cu şcolile?

Alexandru Rafila, a precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlar: „Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat ministrul Sănătății.

Deocamdată o discuţie între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţii legată de redeschiderea şcolilor şi revenirea elevilor la cursuri în contextul înmulţirii cazurilor de gripă nu a avut loc, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Corina Preda, a precizat pentru Romaniatv.net că „dacă situația escaladează și se înmulțesc cazurile de gripă, Ministerul Educaţiei poate cere informare de la MS și recomandări”.

Adrian Marinescu: Numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici.

Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a declarat medicul  Adrian Marinescu, miercuri, pentru Agerpres.