Ce se întâmplă cu pensiile militarilor de la 1 ianuarie 2021? Anunțul ministrului Nicolae Ciucă

Guvernul a luat o decizie cu privire la indexarea pensiilor militare, în contextul măsurilor de austeritate fără precedent care vor fi aplicate anul viitor, când se anticipează o escaladare a crizei economice.

Noul Guvern a decis să amâne până la data de 1 septembrie 2021 indexarea pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale. Ministrul apărării, generalul Nicolae Ciucă, a informat marți, reprezentanții militarilor în rezervă și în retragere cu privire la această decizie, în cadrul unei întâlniri.

Decizia de amânare a indexării pensiilor militare este fundamentată prin constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19, se precizează comunicatul MApN.

Recalcularea pensiilor militare în aprilie 2021

Proiectul de lege PL-x 199/2020, care va reglementa recalcularea pensiilor militare, va fi dezbătut în luna ianuarie în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, urmând apoi să fie supus aprobării plenului, având deja  susținerea Guvernului. „În bugetul Ministerului Apărării Naționale vor fi prevăzute resursele necesare susținerii acestei inițiative începând cu luna aprilie a anului viitor”, informează comunicatul MApN.

Începând cu luna februarie 2021, va fi aplicată Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, întrucât există resursele bugetare necesare. Conducerea MApN mai precizează că normele de aplicare ale legii sunt acum în faza de stabilire a ultimelor detalii, dar vor fi aprobate și publicate în timp util.

La finalul întâlnirii, s-a decis ca Ministerul Apărării Naționale să pună la dispoziția militarilor activi, în rezervă și retragere, posibilitatea de a se imuniza împotriva COVID-19 în centrele sale de vaccinare, la cerere.

Pe 15 decembrie, Curtea Constituțională (CCR) a decis cu unanimitate că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, inclusiv cele militare, este neconstituțională. În vara acestui an, a intrat în vigoare o nouă lege, care oferă soldaților și gradaților profesioniști posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.