Ce se întâmplă cu miliardarii chinezi care îl critică pe Xi Jinping. Disparițiile misterioase ale oamenilor de afaceri

Ce se întâmplă cu miliardarii chinezi care îl critică pe Xi Jinping. Disparițiile misterioase ale oamenilor de afacerisursa:wikipedia

Președintele Chinei, Xi Jinping, încearcă să îi convingă pe antreprenorii chinezi să revină în țară pentru a ajuta la reconstrucția economiei. Șeful statului a luat decizii drastice în ceea ce privește sectorul privat, în ultimii doi ani, iar mulți investitori au decis să plece.

Partidul Comunist Chinez a impus mai multe măsuri împotriva întreprinderilor private începând cu finalul anului 2020. Primul miliardar care a avut de suferit a fost Jack Ma, compania sa din sectorul imobiliar s-a confruntat cu mari restricții. Ulterior, măsurile lui Xi Jinping s-au extins și asupra altor părți sectoare din economie. Represiunea Beijingului s-a văzut de la jocurile online și până la transport.

China încearcă să își revină după ce a fost afectată serios de pandemia de COVID-19, iar investitorii chinezi sunt tot mai îngrijorați de atitudinea guvernului față de întreprinderile private. Este important de precizat că a fost stabilită o nouă instituție care se va ocupa cu reglementarea industriei pentru ca PIB-ul Chinei să ajungă la același nivel ca cel înregistrat înainte de pandemie.

În plus, guvernul chinez a promis că va ajuta sectorul privat. În ciuda acestor lucruri, mediul de afaceri nu primește sprijinul de care ar avea nevoie. Investițiile în capitalul de risc au scăzut cu 45% în 2022. Mai mulți oameni de afaceri au spus că le este teamă să mai facă investiții în întreprinderi noi sau să încorporeze un startup din cauza guvernului. Executivul de la Beijing vrea să limiteze influența capitalului pentru ca firmele să nu aibă atât de multă influență ca să poată sfida autoritățile.

Cum sunt milardarii chinezi reduși la tăcere de către Xi Jinping

Xi Jinping aplică o metodă simplă pentru ca toți oamenii de afaceri, care au un cuvânt de spus împotriva deciziilor sale, să fie reduși la tăcere. Miliardarii chinezi dispar preț de câteva zile și ulterior compania lor anunță că patronii iau parte la o investigație a autorităților. Niciodată nu au fost oferite mai multe detalii despre anchete sau unde se află oamenii de afaceri. Analiștii susțin că aceasta este cea mai nouă metodă a Chinei de a controla economia, dar guvernul de la Beijing spune că doar încearcă să elimine corupția.

Mai multe dispariții de acest gen au avut loc în ultima perioadă. Este și cazul lui Bao Fan, un om de afaceri din industria tehnologică. El a atenționat întreaga lume în legătură cu un fenomen recent observat în China. Fondatorul companiei China Renaissance Holdings este considerat unul dintre cei mai importanți oameni din sectorul tehnologic din China.

Bao a dispărut timp de câteva zile, chiar înainte ca firma pe care o conduce să anunțe că omul de afaceri „cooperează cu o anchetă desfășurată de autoritățile din Republica Populară Chineză”. Ulterior, Jack Ma, directorul Alibaba și cel mai bogat om din China, a dispărut în 2020 timp de trei luni. Omul de afaceri a criticat instituțiile de reglementare chineze chiar înainte de disparație. Directorul Alibaba nu a mai fost văzut pe teritoriul Chinei din acel moment și se crede că ar fi în Japonia, Thailanda sau Australia.

Tot mai mulți oameni de afaceri chinezi au dispărut

Afaceristul Guo Guangchang, patronul clubului de fotbal Wolverhampton Wanderers, a dispărut și el la șase ani distanță. Autoritățile chineze au informat imediat după apariția sa că a participat la o anchetă. În plus, Xiao Jianhua a fost răpit dintr-un hotel din Hong Kong, în 2017. Omul de afaceri a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar firma sa a fost amendată cu opt miliarde de dolari, la cinci ani distanță de la dispariție.

Xiao are și cetățenie canadiană, dar diplomații canadieni nu au primit aprobarea de a participa la procesul afaceristului. China a transmis că autoritățile de la Beijing nu recunosc dubla cetățenie. Ultima dispariție importantă a fost cea a lui Ren Zhiqiang, în luna martie a anului 2020. Omul de afaceri a dispărut după ce l-a numit pe președintele chinez „clovn”. Miliardarul a comentat modul în care autoritățile au gestiomat pandemia. La doar un an distanță Ren a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție, potrivit Bloomberg.