Xi Jinping începe al treilea mandat ca președinte al Chinei, după votul din Parlament, cu unanimitate

Xi Jinping începe al treilea mandat ca președinte al Chinei, după votul din Parlament, cu unanimitateSursa foto: EPA/MARK R. CRISTINO

Liderul Chinei, Xi Jinping, și-a asigurat un al treilea mandat istoric ca președinte, după votul oficial din Parlament. Urmează o consolidare a puterii cu președintele Xi, în vârstă de 69 de ani, unul dintre cei mai dominanți lideri pe care i-a avut China.

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii.

Confirmarea celui de-al treilea mandat de președinte era așteptată pe scară largă. Urmează numirea unui nou premier și a miniștri în zilele următoare. Se așteaptă ca noii numiți să fie loiali lui Xi Jinping. Lista îl include pe Li Qiang, care va fi premier.

Xi Jinping a fost votat în unanimitate cu 2.952 voturi „pentru”

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

„Încoronarea” din această săptămână îl face să devină cel mai longeviv șef de stat al Chinei moderne. În timpul jurământului - transmis în direct la televiziunea de stat - el a jurat că va „construi o țară socialistă modernă prosperă, puternică, democratică, civilizată, armonioasă și mare”.

Xi, în vârstă de 69 de ani, s-a confruntat cu provocări, inclusiv proteste în masă față de politica sa de Zero Covid și un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Un nou mandat cu mari provocări

Mai trebuie subliniat faptul că începutul celui de-al treilea mandat fără precedent la conducerea Chinei vine în timp ce a doua economie din lume se confruntă cu probleme majore, de la încetinirea creșterii economice cu un sector imobiliar cu probleme până la o scăderea ratei natalității. Apoi, relațiile dintre China cu Statele Unite sunt, de asemenea, la un nivel scăzut, plecând de la drepturile omului, comerț și tehnologie.

Xi a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere. Iar subiectele sensibile au fost evitate cu mare grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment bine orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang, informează  theguardian.com.