Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă cu CREIERUL când este în COMĂ INDUSĂ. De ce au apelat medicii la această soluţie în cazul lui Schumacher
Ce se întâmplă cu CREIERUL când este în COMĂ INDUSĂ. De ce au apelat medicii la această soluţie în cazul lui Schumacher

Ce se întâmplă cu CREIERUL când este în COMĂ INDUSĂ. De ce au apelat medicii la această soluţie în cazul lui Schumacher

Coma indusă scade nevoile organismului şi permite creierului rănit „să se odihnească”. În caz contrar, presiunea intracraniană poate creşte atât de mult încât să conducă la deces.

Pilotul de Formula 1 Michael Schumacher a suferit un traumatism cranian sever după un accident pe pârtia de ski şi a fost transportat la un spital din Franţa în stare critică. Pentru a-l salva pe pilotul german, medicii francezi îl ţin în comă indusă şi i-au scăzut temperatura corpului, după cum declara medicul Jean-Francois Payen, şeful secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului din Grenoble.
În cazurile de acest gen, coma indusă reprezintă cea mai bună soluţie de tratament. Traumatismele cerebrale provoacă inflamaţia creierului, exact ca în cazul membrelor. Cum spre deosebire de alte organe şi părţi ale corpului creierul este „prins” în cutia craniană, presiunea intracraniană creşte, ceea ce restrânge o serie de funcţii vitale, precum alimentarea cu sânge a organismului, existând riscul de deces. „Cutia craniană este un spaţiu restrâns. Când creierul începe să se inflameze şi există riscul ca scoarţa să plesnească. În acel moment, pacientul poate muri sau poate suferi o deteriorare serioasă a ţesuturilor”, a explicat, pentru CNN, medicul David Wright, specialist în neuroştiinţe din cadrul „Emory University School of Medicine”.
În acel moment, medicii încearcă să restrângă nevoile organismului, apelând la coma indusă. Astfel, se reduc circulaţia şi presiunea sanguină, permiţând creierului „să se odinească” şi favorizând procesul vindecării. „Este ca şi cum ai răci motorul unei maşini, favorizând astfel procesul vindecării treptate. În tot acest timp, scade şi inflamaţia cerebrală şi se reduce riscurile ca presiunea intracraniană să crească”, adaugă specialistul. De obicei, în comă indusă se folosesşte anestezicul propofol.
Temperatura corpului lui Schumacher este menţinută undeva între 34 şi 35 de grade Celsius, fiindu-i administrat regulat anestezic. În termini medicali, procesul se numeşte hipotermie terapeutică, iar scăderea temperaturii sub această limită este periculoasă. În acest fel, se încearcă controlul presiunii intracraniene. În general, perioada în care medicii menţin corpul la o temperatură mai scăzută decât normal este de trei-cinci zile.
Loviturile cerebrale pot fi uşoare, moderate sau severe. În cele uşoare, bolnavii sunt conştienţi, răspund la comenzi şi îşi coordonează mişcările. În traumatismele moderate, pacienţii pot resimţi stări de confuzie şi ameţeală, iar în cazul celor grave, bolnavii intră în comă. Când creierul este „lovit” serios, acesta se deplasează în interiorul cutiei craniene. O cascadă de evnimente se produc în acel moment, existând riscul de eliberare în creier a unor substanţe toxice, precum ionii de calciu.
„În aceste cazuri, protocolul de tratament presupune reducerea şi încetinirea oricărui proces care ar duce la vătămarea creierului, pentru a salva cât mai mulţi neuroni”, adaugă sursa citată.
Michael Schumacher a suferit duminică, în staţiunea Meribel din Franţa, o gravă accidentare. Germanul s-a lovit cu capul de o piatră, în timp ce încerca să o ajute pe fetiţa unor prieteni. El a fost operat de două ori şi se află în comă indusă, medicii fiind foarte sceptici în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.