Ce se ascunde în spatele anunțului făcut de Dan Barna. Ce rol are DNA în decizia liderului USR

Ce se ascunde în spatele anunțului făcut de Dan Barna. Ce rol are DNA în decizia liderului USR

Dan Barna i-a surprins pe toți în momentul în care a decis să facă o altă propunere pentru șefia Camerei Deputaților, în persoana lui Cătălin Drulă.

Surprinzătoare, nominalizarea lui Cătălin Drulă din partea lui Dan Barna a stârnit numeroase semne de întrebare atât în rândul cetățenilor, cât și în rândul analiștilor politici.

Evenimentul Zilei a readus în prim-plan trecutul controversat al membrului USR Cătălin Drulă. 

Dan Andronic vine cu o ipoteză incendiară despre semnificația deciziei luate de Dan Barna. Jurnalistul și analistul politic a declarat pentru EvZ.ro că atacurile mass-mediei la care a fost supus în ultima vreme, precum și problemele de natură juridică pe care Dan Barna le are l-au făcut pe liderul USR să renunțe la șefia Camerei Deputaților.

Ce rol are DNA în decizia lui Dan Barna. Dan Andronic: „Nu vrea să devină o țintă”

„Mișcarea lui Dan Barna reprezintă o parte a strategiei proactive pe care o are USR și care vrea să demonstreze că este dispusă să rămână în zona principiilor evitând discuțiile contradictorii asupra numelor.

Dan Barna știe că reprezintă o vulnerabilitate a alianței USR-Plus, iar dezvăluirile din ultima vreme a unor ziariști sponzorizați din greu de liberali , în special de gașca lui Sabin Orcan, i-au arătat că drumul său în politică poate fi extrem de scurt.

În această cheie ar trebui citită mișcarea făcută de Dan Barna, fiind vorba de un strigăt de disperare prin care încearcă să spună că nu vrea să devină o țintă în bătălia politică. Cu alte cuvinte, Dan Barna s-a predat în speranța că dosarul cu fondurile europene va rămâne îngropat la DNA”, a fost comentariul făcut de analistul politic Dan Andronic.

Cătălin Drulă, nominalizarea lui Dan Barna, omul Securității?

Tatăl lui Cătălin Drulă, Gheorghe Drulă,  a fost numărul doi în firma Felix Telekom, de altfel controlată de generalul SIE  în rezervă Teodor Ilieș. Gheorghe Drulă în seconda pe Traian Mihu, care până în anul 2015 a fost director general, ulterior devenind administratorul firmei. Drulă l-a urmat mai departe luând funcția de consilier al administratorului.

Tot în anul 2015, Cătălin Drulă devenea consilier personal al premierului Dacian Cioloș, pe teme de infrastructură, deși CV-ul și pregătirea nu îl recomandau pentru acest post. Câțiva ani mai târziu, în 2019, Cătălin Drulă devenea coordonatorul campaniilor electorale la alegerile europarlamentare, dar și la alegerile prezidențiale.

Dan Barna și Catalin Drula USR

Catalin Drula, nominalizarea lui Dan Barna, este unul dintre personajele controversate ale politicii românești

În Camera Deputaților, Cătălin Drulă a fost ales președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor și membru al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură.

Jurnaliștii de la PSNews au scris că în timpul lui Ceauşescu, Teodor Ilieş a fost unul dintre ofiţerii CIE implicaţi în operaţiunile AVS (aport valutar special). Intitulat „Imperiul securității din spatele useristului Cătălin Drulă”, jurnaliștii au făcut legătura între Cătălin Drulă și afacerile tatălui său.

„Firma Felix Telekom controlată de generalul SIE în rezervă Teodor Ilieş a fost înfiinţată în 1 aprilie 1992. Printre membrii fondatori s-a numărat Bancorex — 20%, Felix Computers — 20%, Teleconstrucţia SA — 20%, Telrad Telecommunication & Electronic Industries din Israel — 20% şi Terra SA — 20%. Ultima dintre firme este întreprinderea prin intermediul căreia Securitatea făcea tranzacţiile cu armament, spune Digi. (…) În timpul lui Ceauşescu, Ilieş a fost unul dintre ofiţerii CIE implicaţi în operaţiunile AVS (aport valutar special).

Una dintre acoperirile lui Ilieş a fost aceea de diplomat în Elveţia. Acum generalul Ilieş face şi consultanţă pentru firmele de armament. Managerul companiei Felix Telekom se numeşte Traian Mihu. Până la Revoluţie a fost directorul tehnic al ICE Felix — întreprindere de comerţ exterior, care producea calculatoare. Acesta apare şi el în nişte combinaţii foarte interesante legate de firmele acoperite ale Securităţii din Elveţia. (…) Cofondator al Felix Telekom este şi Gheorghe Florin Caspruf (prin Terra SA). Acesta a deţinut compania SC Forte Company SRL care apare în dosarul Microsoft. În aceasta firmă acţionar apărea la acea vreme şi administratorul de azi al firmei lui Ilieş, Traian Mihu”, dezvăluia Flux 24.

Firma Felix Telekom este abonată la contracte cu statul.„Doar luna trecută, Felix Telekom SRL, firma patronată de generalul în rezervă Teodor Ilieş, a primit fără licitaţie un contract de 3,7 milioane de lei pentru mentenanţa reţelei naţionale de educaţie. Fostul general SIE a venit cu o ofertă de preţ de cinci ori mai mică decât valoarea estimată de autoritatea contractantă. Firma acestuia a primit în ultimii ani peste 200 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 60 de milioane de euro” – transmitea recent și Antena 3.