Acuzații grele din partea Armatei. Fake News și manipulare în publicația lui Sabin Orcan

Acuzații grele din partea Armatei. Fake News și manipulare în publicația lui Sabin Orcan

Sabin Orcan și publicația pe care o conduce sunt acuzați că deformeză realitatea în scopul manipulării, sub pretextul unor „dezvăluiri” despre o achiziție de echipamente militare destinate înzestrării Armatei.

Acuzațiile vin de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) care susține că Newsweek, revista condusă de Sabin Orcan a publicat informații false despre achiziția blindatelor Pirahna V. Replica MApN vine la câteva zile după ce publicația în cauză a anunțat că reprezentanții Comisiei Europene de la Bruxelles au demarat o investigație împotriva României, vizând controversata afacere a vehiculelor blindate Pirahna V.

În materialul publicat se arată că această afacere ar putea genera o nouă procedură de infringement împotriva României, după cum relatează DC news.

Pe de altă parte, MApN a publicat pe InfoRADAR, o platformă lansată recent pentru combaterea știrilor false, mai multe precizări, sub titlul „Informaţii false referitoare la «acuzaţii» la adresa României formulate de Comisia Europeană în conexiune cu contractul de achiziţie a blindatelor Piranha V”.

Ne puteți urmări și pe Google News

MApN acuză o manipulare

Fără să numească revista condusă de Sabin Orcan, MApN a atras atenția că „speculaţiile de presă referitoare la o aşa-zisă acuzaţie care ar fi fost formulată de Comisia Europeană la adresa României faţă de legalitatea contractului de achiziţie a blindatelor Piranha V” reprezintă „o deformare o a realităţii şi o formă de manipulare a unor aspecte uzuale ce ţin de cooperarea administrativă, de dialogul sistematic dintre Comisia Europeană şi statele membre UE privind aplicarea dreptului Uniunii”.

În materialul publicat pe InfoRadar, MApN a precizat că „acest dialog nu urmăreşte să genereze situaţii litigioase, ci dimpotrivă, să le prevină, inclusiv prin clarificări, prin măsuri şi direcţii de acţiune agreate de administraţiile naţionale şi de instituţia UE”.

Potrivit MApN solicitarea transmisă autorităților române de Direcția Generală Indistria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene nu reprezintă o procedura de infringement în etapa precontencioasă și nu are caracter contencios ci doar o formă de dialog.

„Solicitarea de informaţii transmisă autorităţilor române de Direcţia Generală Industria Apărării şi Spaţiu a Comisiei Europene, prin intermediul platformei EU Pilot, nu are, aşadar, un caracter contencios şi nu reprezintă o procedură de infringement în etapa precontencioasă. În respectiva solicitare Comisia nu formulează concluzii sau acuze privind eventuale ilegalităţi”, se arată pe InfoRADAR.

Un document confidențial

În materialul publicat de MApN se mai arată că solicitarea primită reprezintă un document al Comisiei Europene, iar accesul la acesta este reglementat de normativele CE.

„Potrivit unei jurisprudenţe constante a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în cazul schimbului de documente între Comisia Europeană şi un stat membru UE prin intermediul platformei EU Pilot se aplică o prezumţie generală de confidenţialitate (de exemplu, hotărârea în cauza C-57/16 P, ClientEarth împotriva Comisiei Europene, punctul 81, dar şi jurisprudenţa relevanţă menţionată la respectivul punct). Autorităţile române competente vor transmite răspunsul lor la solicitarea Comisiei Europene, în termenul indicat de instituţia UE”, conchide ministerul, prin intermediul