România, repetentă la implementarea performanței energetice a clădirilor. Comisia Europeană amenință cu infrigementul. Telefonul de la ora 9:00

România, repetentă la implementarea performanței energetice a clădirilor. Comisia Europeană  amenință cu infrigementul. Telefonul de la ora 9:00

Eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă, protecția mediului sunt subiecte importante care se află pe agenda decidenților politici, subiecte care însă nu pot fi separate de conceptul de eficiență energetică. Și totuși, la noi în România se întâmplă, susține analistul în Energie George Niculescu. Potrivit specialistului, Comisia Europeană a constatat dezinteresul manifestat de autoritățile române pe această problemă și și-a trimis emisarii la București.

Domnule George Niculescu spuneți că în România sunt ignorate beneficiile pe care le poate aduce conceptul de eficiență energetică. De ce?

Dacă e să vorbim pe cifre, în urmă unei simple căutări pe internet, putem observa că în anul 2018, la nivel global, industria a utilizat aproximativ 28% din totalul de energie consumată, domeniul transportului a folosit aproape 32%. Restul de 40% din totalul energiei a fost folosit de clădiri, fie ele rezidențiale sau de birouri. Aceste date sunt analizate în fiecare an iar aceste informații sunt publice, le găsește oricine are curiozitatea să caute pe internet. În România, autoritățile au alte priorități. Știați că ieri a fost ziua mondială a eficienței energetice? Data a fost stabilită în onoarea primei reuniuni a experţilor din lume care a avut loc pe 5 martie 1998 în Austria, pentru a discuta despre criză energetică şi soluţiile sale posibile.

Care este stadiul implementării măsurilor de eficiedță energetică în România?

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană a lansat, anul trecut, o campanie de informare privind eficiența energetică, care a inclus și o caravan în București, la Mioveni și la Craiova. Tocmia pentru a informa despre  beneficiile pe care le poate aduce implementarea unor măsuri de eficientă energetică. Și apropos de “beneficii”, este bine de știut că pe lângă aspectele ce țin de mediul înconjurător, eficientă energetică poate să însemne facturi mai mici de utilități (energieelectrica, gaze natural), costuri mai mici cu încălzirea/răcirea locuinței. Un prim pas ar trebui să îl facă autoritățile locale și cele centrale prin implementarea măsurilor de eficientă energetică în clădirile publice pe care le au în folosință. Mă refer aici și la un sistem de monitorizare în timp real al consumului de energie. Nu-i așa că ar fi interesant să vedeți și dumneavoastră în ce interval orar își desfășoară acestea activitatea, urmărind consumul de energie?

Vreți să spuneți că nimic din ce ați menționat nu s-a implementat. Și atunci?

Pe fondul acestui dezinteres general pentru o problema serioasă, Comisarul European pentru Energie, Arias Maria Canete, a trimis o scrisoare oficială Guvernului României, în luna februarie 2019, prin care anunță că țară noastră nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în ceea ce privește performanță energetică a clădirilor publice. A pus în vedere Guvernului României să își prezinte observațiile în termen de 2 luni. Până la infringement mai este doar un pas și țineți cont că toate acestea se întâmplă în timp ce țară noastră deține Președinția Consiliului European!