Ce șanse mai au păgubiții FNI să-și primească banii. Suma a ajuns la 75 de milioane de euro

Ce șanse mai au păgubiții FNI să-și primească banii. Suma a ajuns la 75 de milioane de euroSursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

Au trecut peste 20 de ani de când Fondul Național de Investiții s-a prăbușit, iar cei 150.000 de români care au investit nu și-au primit despăgubirile. Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) , Daniel Geantă, a explicat de ce investitorii nu și-au recuperat banii.

Suma datorată investitorilor Fondului Național de Investiții (FNI) a crescut de peste 200% față de cea care era datorată la momentul deciziei judecătorești. Cele mai recente date arată că această sumă a ajuns, în prezent, la valoarea de  377,7 milioane de lei, adică aproximativ 75 de milioane de euro.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a precizat că suma inițială a despăgubirilor, 83 de milioane de lei, a fost actualizată în raport cu rata inflației. De asemenea, Genată a mai adăugat că sunt persoane care au investit 100 de lei, dar în urma deciziei judecătorești au dreptul să primească sume de 100 sau 200 de ori mai mari.

AAAS nu poate plăti despăgubirile oamenilor

Daniel Geantă nu a contestat că statul are obligația de a plăti suma mare de bani. El a explicat cum s-a ajuns la aceste restanțe. Președintele AAAS a precizat că autoritatea a primit o decizie, în 2013, din partea Guvernului în care se arată că sumele investitorilor de la FNI au ajuns la de Comisia Națională de Valorilor Imobiliare la AAAS. Așadar, instituția a fost obligată să îi despăgubească pe investitori.

De asemenea, președintele AAAS a recunoscut că autoritatea pe care o conduce nu poate să plătească aceste sume. „Recunosc că, în momentul de față, AAAS este în imposibilitatea de a mai plăti aceste sume”, a spus Daniel Geantă. El a detaliat că ordinea de plată a restanțelor față de creditori, dar și demersurile legislative ale instituției pentru depășirea acestui blocaj, mai ales în contextul în care conturile instituției sunt poprite în prezent.

De ce investitorii FNI nu sunt primele persoane despăgubite

Președintele AAAS a explicat și de ce acum nu sunt despăgubiți cu prioritate investitorii FNI. Daniel Geantă a susținut că instituția funcționează precum o „masă credală”. AAAS trebuie să plătească în ordine datoriile pe care le-a acumulat. Așadar, mai întâi, autoritatea va plăti sumele datorate către creditorii ei. Ulterior, după ce toți acești oameni își vor primi despăgubirile, AAAS va ajunge și la investitorii FNI. Daniel Geantă a susținut că ei se află „pe poziția a treia în momentul de față și, în funcție de sumele pe care le luăm din privatizare, reușim să ajungem și acolo”.

Președintele AAAS a precizat că a avut discuții cu Ministerul Finanțelor, Ministerul de Externe și cu Ministerul Justiției, pentru că există decizii definitive ale instanțelor de judecată și ale Curții Europene pentru Drepturile Omului. În urma acestor decizii, statul este obligat să dea înapoi banii depuși la FNI. În acest context, Daniel Geantă a mai adăugat că instituția este obligată să găsească o soluție pentru a face rost de bani.

AAAS caută soluții pentru investitorii FNI

Președintele AAAS a oferit detalii și în legătură cu proiectul care privește despăgubirea foștilor investitori FNI direct de la bugetul de stat. Totuși, el nu a putut estima o perioadă în care acesta va fi implementat de autorități. În plus, Daniel Geantă a subliniat că sunt căutate soluții împreună cu alte instituții ale statului pentru ca AAAS să scape de aceste datorii.

De asemenea, Geantă a mai precizat că a fost inițiat un proiect de lege care a ajuns pe masa Guvernului. „Pot să vă spun că, în momentul de față, proiectul de lege inițiat de Autoritate a ajuns la Guvern, l-a trecut pe lista legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe și să vedem perioada următoare ce se poate întâmpla și ce decizii se iau. N-aș avansa perioade de timp, pentru că nu depinde de mine”, a spus Daniel Geantă pentru Gândul.

În plus, președintele instituției a făcut apel la răbdarea oamenilor pentru că trebuie așteptat bugetul pentru anul 2023 pentru că statul român și-a asumat că va acorda mai multe ajutoare pentru români. Așadar, în funcție de ce sume vor rămâne din bugetul realizat de Guvern, AAAS va vedea care sunt posibilitățile pentru a-și plăti datoriile. Este important de precizat că în proiectul elaborat de autoritate a fost estimat un impact bugetar de 625 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News