Evenimentul Zilei > Politica > Ce salarii vor avea premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode. Sumele ajung la zeci de mii de lei
Ce salarii vor avea premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode. Sumele ajung la zeci de mii de lei

Ce salarii vor avea premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode. Sumele ajung la zeci de mii de lei

Salariile pe care le vor primi premierul României Nicolae Ciucă și ministrul de interne Lucian Bode, după noua majorare salarială, ajung la câteva zeci de mii de lei. Calculele au fost făcute de Sindicatul Europol.

Sindicatul Europol a calculat salariile pe care le vor primi Nicolae Ciucă și Lucian Bode, după majorarea salarială de până la 3.000 de lei pe lună. Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor la propunerea UDMR.

Astfel, coeficienții lor se vor înmulți cu salariul minim brut în plată din 2021, adică 2.300 lei.

Exemplificând această majorarea a coeficientului, Europol a arătat că Nicolae Ciucă are un coeficient de 11,5 care se va înmulți cu 2.300 lei, adică 26.450 lei pe lună, fără sporuri.

Un parlamentar are coeficientul de 9, adică 20.700 lei pe lună, fără să luăm în calcul celelalte sume forfetare ce depășesc 10.000 euro.

„Iar Lucian Bode, ministrul de interne care ne spunea în decembrie 2021, cu lacrimi în ochi, că nu există buget pentru aplicarea legii salarizării pentru polițiști, va primi 24.150 lei/lună, fără sporuri”, au precizat cei de la Sindicatul Europol.

În același timp, polițiștilor li se calculează salariul prin înmulțirea coeficientului de salarizare, ce este în valoare „de 1,90 de lei cu valoarea de referință sectorială de 197,33 lei, sumă plafonată la nivelul anului 2009, adică 374.92 lei”.

Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor

În ziua în care Curtea Constituțională a decis că majorările salariale din sistemul public a demnitarilor sunt neconstituționale, Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor acestora și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Cu toate acestea, Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților. PSD a transmis după câteva ore că nu mai este de acord ca salariile parlamentarilor să fie majorate.

PSD va propune în cadrul coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali”, se arată în comunicatul transmis de PSD.

Cu toate acestea, PSD votase inițial în Senat în favoarea majorărilor salariale şi pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică.