Programul de lucru comprimat

În cazul săptămânii de lucru comprimate, angajatul și angajatorul vor avea libertate totală în a stabili numărul de ore de lucru dintr-o zi, dar media acestora nu va putea depăşi 40 de ore pe săptămână. Dacă vorbim de anul de lucru comprimat, salariatul va beneficia de maximum două luni în plus de repaus, însă acestea vor fi neplătite, deci nu vor fi considerate concediu. Prin urmare, salariatul va efectua tot concediul de odihnă anual comprimat într-o singură lună.

Munca în regim de gardă

Acest tip de muncă se va putea face în ture, pe toată durata muncii în regim de gardă salariatul aflându-se la dispoziția angajatorului în orice moment, fie că trebuie să ajungă la sediul firmei, fie că lucrează din altă parte, prin mijloace de comunicare la distanță.

Munca în regim de permanență

Acest tip de muncă presupune că salariatul nu va părăsi perimetrul locului de muncă timp de două sau trei săptămâni, timp în care angajatorul trebuie să îi asigure cazarea și mâncarea. Pentru asta, însă, angajatorul va trebui să facă o cerere scrisă către inspectoratul teritorial de muncă prin care să fie autorizat să țină angajații în regim de permanență.

De asemenea, salariații vor beneficia de un spor la salariu (spor de izolare) stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă. Mai multe date despre noul contract de muncă puteţi citi AICI.

 

PAGINA ANTERIOARA