Ce poziție ar trebui să adopte România în conflictul dintre Joe Biden și Vladimir Putin. „Să ne vedem interesul”
- Nicolae Comănescu
- 20 martie 2021, 07:15
România ar trebui să adopte o poziție clară în disputa dintre Joe Biden și Vladimir Putin, spune un europarlamentar.
Războiul de la distanță, al declarațiilor, purtat de Joe Biden și Vladimir Putin, este comentat și în România. Eugen Tomac, europarlamentar PMP, este de partea liderului de la Casa Albă. Și spune că Putin este un politician venal, un lider autoritar lipsit de scrupule.
„Președintele Biden are dreptate. Nu a spus o noutate. Vladimir Putin are comportament de lider totalitar și acest lider confirma ultimele evoluții. Să nu uitam că liderul opoziției din Federația Rusă, după ce a fost supus unei tentative de lichidare fizică, când s-a întors în Rusia, a fost reținut și condamnat.
De ce parte ar trebui să se poziționeze România în războiul dintre Joe Biden și Vladimir Putin
Deși, atât Casa Albă, U.E, toate cancelariile importante au cerut eliberarea lui Navalny. În mod clar Federația Rusă reprezintă o amenințare și pentru U.E. Iată, SUA, din nou prin vocea lui Biden o spune cat se poate de răspicat că Rusia își depășește limitele. Să nu uităm că amestecul Rusiei a existat și în campania Brexit. Și multe competiții politice din statele U.E, unele au fost făcute publice, altele nu.” A spus Eugen Tomac la B1 TV.
„Putin este din ce în ce mai izolat. Din ce în ce mai disperat pentru că apasă și criza politică, economică internă din ce în ce mai mult în societatea rusă. Plus conflictul pe care l-a declanșat în estul Ucrainei, anexarea Crimeei. Toate aceste dosare grele apasă pe umerii liderului de la Kremlin. Și sunt absolut de acord că are un comportament de lider criminal.
„Este esențial să ținem cât mai bine de parteneriatul strategic”
Mesajul de la Casa Alba este unul cât se poate de ferm, clar. Iar pentru noi, umbrela euro-atlantică este o binecuvântare. Pentru că atunci când ai o putere limitară, cu asemenea ieșiri necontrolate, este esențial să ținem cât mai bine de parteneriatul strategic cu SUA. Și să ne vedem de interesele nostre.
Pentru că Rusia este imprevizibilă și are nevoie de voci puternice care să dea semnalele politice necesare. Cred că aceste mesaj de la Washington este binevenit în relația cu Moscova, care nu a avut un răspuns.” A mai spus Tomac.