Ce poate face China pentru România

Ce poate face China pentru România

Comuniştii chinezi cred că ţările aflate în criză economică nu trebuie să aibă "cerinţe nerezonabile" de la rezervele imense de bani ale Chinei.

Schimburile dintre România şi China, întreţinute în timpul regimului Ceauşescu prin vizite şi politică, s-au redus după 1990. Demnitari din cadrul Ministerului de Externe Chinez spun însă că nu a fost vorba de "o răcire", ci mai degrabă de o consecinţă a faptului că "fiecare a avut alte preocupări".

În plină criză economică, întreaga Europă caută de partea chineză sprijin şi in vestiţii. România nu face excepţie.

Sume mari, dar mai târziu

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma vizitei făcute de Emil Boc în China, în luna august, a apărut o avalanşă de ipoteze legate de domeniile în care chinezii ar putea veni să investească la noi în ţară. S-a vorbit de autostrăzi, de energie nucleară, de bănci.

O parte dintre oficialii şi experţii chinezi au sugerat, însă, pentru EVZ, în termeni precauţi, că e totuşi devreme pentru a spune exact unde "vin chinezii". Dar că există sume imense de bani din China care vor fi direcţionate către exterior, în general, în anii următori.

Zhu Xiaozhong, profesor la Institutul pentru Studii Ruse, Est-Europene şi din Asia Centrală din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale (CASS), spune, într-un interviu acordat, pentru EVZ, la Beijing că România ar putea beneficia de investiţii chineze în portul Constanţa.

INTERVIU

"Salvarea ţărilor europene ţine de ele, nu de altcineva"

EVZ: Cum vedeţi relaţia cu România de azi şi cum poate ajuta China ţările europene aflate în criză? Zhu Xiaozhong: Am avut recent o întâlnire între noi şi am discutat despre ajutorul acordat unor ţări ca România. Reprezentanţi ai UE urmau să ajungă în Beijing pentru discuţii. Vrem să vorbim despre cum putem coopera ca să rezolvăm problema în ţările voastre şi cum să găsim fonduri pentru UE şi ţările din Europa de Est, inclusiv România.

Dar salvarea ţărilor europene ţine de ele, nu de altcineva. Nu guvernul chinez va decide cum şi în ce fel China va ajuta ţările din Europa de Est, inclusiv România. Cu ţara voastră avem legături academice puternice, e o colaborare mai apropiată. Am stabilit relaţii foarte închegate cu ţara voastră. Am deschis chiar şi Chinatown la voi în ţară, asta înseamnă că vrem să investim bani în ţara voastră şi să aducem bunuri de calitate la preţuri mici.

Apoi, vrem să avem legături şi în alte sectoare. De exemplu, vrem mai multe legături culturale, academice şi economice. Desigur, vechile legături politice dintre ţările noastre au fost un criteriu important pentru asta. Aici, în China, filmele făcute în România înainte de 1989 erau foarte gustate, de exemplu.

Găsiţi că, după 1989 până acum doi-trei ani, relaţia a fost una mai rece totuşi? Cred că relaţia dintre noi e un model pentru alţii. Noi, de fapt, din 1990 am reluat relaţiile bune cu ţara voastră. Pentru că Ceauşescu avusese legături personale cu liderii noştri. După 1990, relaţiile dintre noi au devenit însă mai sănătoase. Noi am respectat alegerea voastră din 1989 şi am păstrat legăturile cu voi.

"Guvernul chinez vrea să investească în portul Constanţa"

În România s-a vorbit despre posibilitatea ca o firmă din China să construiască autostrăzi... Nu am date exacte dar, din anumite surse, ştiu că guvernul nostru vrea sigur să investească în ţările din sud-estul Europei, inclusiv în România. Cred că ţara noastră va investi mult la voi. Pentru că România are legături istorice foarte bune cu noi, aşa că avem motive bune să credem că vom avea un viitor împreună.

Dar nu se cunosc exact date legate de domeniile unde va investi statul chinez în România? Potrivit unor date, guvernul chinez vrea să investească în portul Constanţa. Şi în infrastructură, în drumuri.

"Afaceriştii chinezi trebuie să respecte legile voastre"

În România locuiesc câteva mii de chinezi. Are statul chinez vreun contact cu ei, vreun proiect pentru comunitatea aceasta? Mulţi pleacă în ţări din Europa ca să facă bani şi atât. Nu există vreo regulă clară privitoare la aceşti oameni, nu e vreun mediu de business reglementat. Unii dintre aceşti oameni sunt foarte deştepţi şi vor doar să se folosească de oportunitatea de a face bani în ţări din sud-estul Europei. Dar cred că, în timp, va fi un mediu de afaceri din ce în ce mai reglementat. Afaceriştii chinezi, ca toată lumea, de altfel, trebuie să respecte legile voastre, Constituţia voastră şi să îşi des chidă afaceri legale în România.

Trimit aceşti imigranţi bani mulţi către familiile lor? Imigranţii români sunt o sursă de bani importantă pentru cei rămaşi acasă... Nu. Există diferenţe clare între comunităţile de chinezi de peste graniţă şi alte comunităţi de imigranţi. Chinezii vor să trăiască efectiv acolo. Să economisească bani acolo şi din ce în ce mai puţini trimit bani acasă. Guvernul chinez face foarte mulţi bani din comerţ şi nu e interesat de banii imigranţilor, banii lor sunt puţini şi nu contează. Chinezii, de obicei, reinvestesc tot în ţările unde pleacă.

Se întorc oamenii aceştia în China după o perioadă sau nu? Depinde de legea din ţara unde se află. De exemplu, în Ungaria, în anii '80 erau mii de chinezi. Acum sunt doar jumătate dintre aceştia. Deoarece Ungaria are reguli foarte stricte privind imigraţia şi mulţi au fost nevoiţi să se întoarcă.

O "RĂCEALĂ"

"Poate că am fost prea ocupaţi cu noi înşine"

"Comerţul cu ţările din estul Europei a fost unul de mare importanţă pentru noi. Deci, ce s-a întâmplat?", a pus problema un înalt demnitar din Ministerul de Externe Chinez, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, cu privire la relaţiile dintre fostele ţări socialiste din Europa şi China. Acesta a sugerat că încetinirea relaţiilor ar ţine de o lipsă de comunicare venită din "preocupările diferite".

"Poate că am fost prea ocupaţi cu noi înşine. Voi aţi căpătat independenţa şi aţi început tranziţia, iar China a fost în reformare", a spus demnitarul chinez.

Legat de planurile Chinei de a aduce bani către UE aflată în criză, acesta a adăugat că vor exista investiţii numai dacă statul chinez va considera că "sunt sigure". "Avem rezerve de bani. Unii spun: «De ce nu ajutaţi lumea cu rezervele voastre?». Alţii: «De ce nu-i ajutaţi pe săracii voştri?». China poate cumpăra obligaţiuni. Dar, dacă întrebaţi: «Poate China să cumpere obligaţiuni europene?», China întreabă: «Sunt aceste investiţii sigure? ». Dacă da, cumpărăm", a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, statul chinez intenţionează ca, peste cinci ani, suma investită anual de China peste hotare să ajungă la 100 de miliarde USD.

Mâine în EVZ, Cum faci dintr-o etnie atracţie turistică

În Guizhou, provincie subdezvoltată chineză, minoritatea Miao a făcut staţiuni turistice din satele tradiţionale. Citiţi şi:

  • Cum este viaţa în China, o superputere în "curs de dezvoltare"| VIDEO