Ce oraș din România are cele mai multe mall-uri, în afară de București
- Bianca Ion
- 15 aprilie 2024, 16:51
Anul acesta România va fi invadată de noi centre comerciale. Concret, 4,5 milioane de metri pătrați din teritoriul țării vor fi ocupate de magazine destinate hainelor, anunță CBRE România.
Tot mai multe centre comerciale se deschid în România
Dacă se iau în considerare exclusiv proiectele aflate deja în construcție, se estimează că mai mult de 185.000 de metri pătrați vor fi adăugați stocului existent pe parcursul acestui an, conform raportului special Romania Retail Destinations 2024, publicat de un dezvoltator imobiliar. Cele mai mari procente ale livrărilor se concentrează în București sau în apropierea acestuia, urmate de Iași, Cluj, Brașov și Timișoara.
Dezvoltatorii preferă în mod predominant formatul specializat, cum ar fi parcurile de retail, lucru evident în viitoarele lor planuri, care reprezintă 95% din totalul formatelor programate. Acest trend se reflectă și în proiectele deja în construcție la nivel național, unde formatul specializat domină ca principalul tip de dezvoltare planificat. Piteștiul va găzdui cel mai mare proiect aflat în construcție, care urmează să fie lansat pe piață în această lună: Argeș Mall, un concept de 52.100 mp GLA (suprafață închiriabilă brută) dezvoltat de Prime Kapital.
Compania menţionează că România îşi susţine poziţia de piaţă atractivă pentru retailerii internaţionali dispunând de avantaje relevante pentru aceştia, cum ar fi: o putere de cumpărare în creştere, un ritm susţinut de consum în sectorul de retail, un apetit constant pentru branduri noi, forţă de muncă educată şi o rată de neocupare a spaţiilor existente foarte scăzută (sub 3% în medie).
Conform informațiilor furnizate, comerțul online înregistrează o creștere anuală constantă, cu un volum prognozat de 7 miliarde de euro pentru 2023, însemnând o creștere de 11% față de anul precedent. Cu toate acestea, segmentul de comerț electronic se confruntă cu propriile sale provocări, deoarece unul dintre criteriile importante pentru cumpărători, afectați de fluctuațiile de preț, este prudența.
București are cele mai multe centre comerciale
În privința totalului de spații comerciale existente, Bucureștiul se clasează pe primul loc, cu 1,25 milioane de metri pătrați, urmat de Timișoara (218.800 mp), Constanța (183.600 mp), Brașov (181.000 mp) și Craiova (175.000 mp). Deși puterea de cumpărare a locuitorilor din Cluj se află pe locul al treilea, după București și Timișoara, orașul nu se mai află în top 5 orașe în ceea ce privește stocul modern de retail, deoarece nu au fost înregistrate livrări din 2022, când dispunea de aceeași suprafață totală de 157.600 mp.
În același timp, Cluj-Napoca înregistrează cea mai mare chirie de tip prime pentru centrele comerciale, de 70 euro pe metru pătrat pe lună, după București, care atinge pragul de 80 euro pe metru pătrat pe lună. Iași, Timișoara și Constanța raportează valori între 60 și 65 euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce restul orașelor analizate se situează în jurul sumei de 45 euro pe metru pătrat pe lună.
Principalele orașe continuă să favorizeze formatele de tip centru comercial
La sfârșitul anului 2023, centrele comerciale, considerate formatul tradițional de retail, ocupă puțin peste un sfert din totalul noii suprafețe oferite la nivel național, în timp ce parcurile de retail reprezintă 73% din suprafața nou inaugurată. Tendința spre formatul specializat (parcuri de retail) înregistrează o pondere din ce în ce mai mare în livrările anuale, începând cu anul 2021. Dezvoltatorii de retail s-au concentrat preponderent pe scheme care îndeplinesc trei criterii esențiale: dimensiuni mici cu potențial de extindere, ușor accesibile și apropiate de utilizatorii finali, chiar și în afara capitalei sau a principalelor orașe regionale.
În paralel, stocul modern din principalele orașe continuă să favorizeze formatele de tip centru comercial, cu valori de peste 60% în aproape toate orașele analizate. O excepție notabilă este Oradea, unde parcurile de retail reprezintă 54%, în timp ce în Brașov centrele comerciale domină, cu cea mai mare pondere de 94%. În ceea ce privește orașele cu cele mai mari centre comerciale, Bucureștiul se află în frunte cu cea mai mare suprafață (773.300 mp), de 4,5 ori mai mare decât următorul oraș ca mărime, Brașov (171.000 mp). Următoarele în top sunt Timișoara (170.000 mp), Cluj-Napoca (peste 123.000 mp) și Constanța (118.000 mp), cifre care rămân constante din 2022.