Construcțiile ilegale nu vor mai fi demolate. Proiect de lege controversat
- Ionel Sclavone
- 15 aprilie 2024, 11:07
Proiect de lege controversat în dezbatere la Camera Deputaților. O prevedere introdusă în actul normativ dă voie la construcții ilegale în zone protejate sau rezervații naturale.
USR acuză actuala coaliție aflată la putere că intenționează să legalizeze contrucțiile ilegale cu destinație turistică. Este vorba despre un articol dintr-un act normativ, modificat la Senat, în acest sens.
Proiect de lege controversat la Camera Deputaților
O ordonanță aflată pe ordinea de zi a Camerei Deputaților stârnește cotroverse, în contextul unei modificări introduse la Senat. Dacă prevederea, din proiectul de lege, va fi menținută, demolarea construcţiilor ilegale cu destinaţie turistică va putea fi împiedicată. Este vorba despre acele imobile ridicate pe proprietate privată, în stațiuni, rezervații naturale și zone protejate.
Este vorba despre un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței nr. 5/2023 privind modificarea OUG 41/2010 pentru stabilirea unor măsuri privind disciplina în construcții. Inițiatorul proiectului de lege a fost Guvernul României condus de Nicolae Ciucă.
Articolul contestat de opoziție
Conform draftului de proiect de lege, modificarea la care se face referire este prevăzută în articolul 1. Senatul a introdus o nouă prevedere, înainte de punctul 1. Această prevedere nu include, în actul normativ și construcțiile ilegale construite pe proprietăți private. Or, cele mai multe probleme și încălcări ale legii apar în aceste zone.
„Prin derogare de la prevederile art.28, art31 și 32 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toate construcțiile cu destinație turistică din zonele cu potențial turistic, stațiunile turisticce, zonele construite protejate, zonele de protecție a monumentelor istorice, rezervațiile naturale și alte asemenea, precum și construcțiiule cu destinație turistică și construcțiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului finalizate sau în curs de execuție, se desființează”, prevede articolul modificat.
Avertismentul USR cu privire la acest proiect de lege
Avertismentul cu privire la proiectul de lege a fost lansat de USR, partid aflat în opoziție, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, articolul vizat face referire doar la demolarea clădirilor construite ilegal pe proprietățile statului, publice sau private. Astfel, proprietarii de terenuri private, situate în aceste zone vor putea construi fără teamă că vor fi demolați.
„PSD şi PNL vor să nu mai fie demolate construcţiile ilegale cu destinaţie turistică ridicate pe proprietăţi private în staţiuni turistice, zone construite protejate, zone de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţii naturale. Acelaşi tratament preferenţial ar urma să se aplice construcţiilor cu destinaţie turistică şi construcţiilor realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre”, se arată în comunicatul USR.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege reglementează doar proprietățile care aparțin domeniului public sau privat al statului construite ilegal. Doar acestea vor putea fi demolate în condițiile în care se va stabili că au fost construite ilegal.