De asemenea, propunerile vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern.

„Se va permite creşterea numărului de persoane de la trei la şase, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative din aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative. Se permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, Loteria, casele de pariuri care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a mai spus că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei.

Evaluarea situației va fi făcută de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„În cadrul CNSU am decis să propunem pentru HG reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare.

O măsură extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a pandemiei în alte ţări şi se va acorda un indicator, coeficient pentru ultimele 14 zile. Toate care vor avea coeficient sub 5 vor intra la exceptarea măsurii de izolare”, a anunţat premierul.

În acest context, traficul aerian va fi reluat spre Austria, Bulgaria, Grecia, urmând ca monitorizarea să se facă la 14 zile.

Cât privește autoizolarea la venirea din aceste țări, condiția este ca durata de ședere să nu depășească 14 zile.

„Dacă sunt români care se duc într-un sejur de șapte zile în aceste țări, ei nu vor mai trebui să stea în izolare la întoarcere”, a explicat premierul.

În schimb, sălile de jocuri din mall-uri rămân închise, la fel și cinematografele, locurile de joacă și restaurantele, dacă acestea nu sunt în spații deschise. Deocamdată, Guvernul nu a decis nimic în privința stării de alertă, care expiră pe data de 16 iunie, o decizie urmând să fie anunțată la începutul săptămânii viitoare, potrivit romaniatv.net