Ce măsuri vrea să ia Guvernul pentru a limita scumpirile uriașe din domeniul energiei. Întâlnire între premier și ministrii de resort. SURSE
- Simona Suciu
- 21 februarie 2022, 16:06
Potrivit unor surse guvernamentale printre măsurile avute în vedere se numără reducerea adaosului comercial la furnizori, vouchere pentru persoanele cu venituri mici, dar și reducerea TVA.
Potrivit unor surse din Guvern în pachetul de măsuri menit să ajute populația să facă față scumpirilor din energiese numără următoarele propuneri: un adaos comercial al furnizorului care nu depășească 5%, reducerea TVA la facturile oamenilor cu până la 5%, dar și acordarea de de vouchere pentru consumatorii vulnerabili (aproximatv 4 milioane de gospodării). O altă măsură luată în calcul este creșterea producției de energie, care ar duce automat la prețuri mai mici.
Întâlnire cu premierul
Pachetul de măsuri în privința energiei va fi dezbătut în această după-amiază, când premierul Nicolae Ciucă se va întâlni cu miniştrii de resort. Marţi ar fi programată o şedinţă a coaliţiei, pe aceeași temă, potrivit unor surse citate de digi24.
Și Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că are în vedere adoptarea unor măsuri pe termen lung pentru a combate scumpirile din domeniul energiei, dar nu spune când vor fi și implemtate acestea.
„Suntem în cursul lunii februarie, nu au venit nici facturile după noua ordonanță ca să vedem exact impactul asupra numărului total”, a spus ministrul.
Ciolacu spune că prețurile nu vor mai crește
Preșdintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat duminică seară la Antena 3, că prețurile la energie nu vor crește după 1 aprilie. „Vă spun cu certitudine că preţurile vor rămâne aceleași, în acest moment, care sunt trecute în ordonanţa de urgenţă. Se va găsi o soluţie, inclusiv pentru cauze, dar şi pentru efecte, pentru că trebuie limitată inflaţia. Toţi factorii decidenţi, în acest moment, s-au strâns în jurul acestei probleme.
Dacă, Doamne fereşte!, nu se dă o ordonanţă sau nu se dă o lege în Parlament, categoric se va prelungi această ordonanţă. Dacă se dă şi este timp să se negocieze şi cu Comisia, să se facă şi toată reglementarea şi tot parcursul prin ANRE, ca să fie totul legal şi transparent, atunci vom avea mai curând, de la 1 aprilie. Nu se va ieşi din această marjă de preţ “, a declarat Marcel Ciolacu.
Prețurile la energie au fost plafonate de la 1 februarie, la maxim 80 de bani pe kWh la energia electrică și 31 de bani pe kWh la gaze. Există și o compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică (68 de bani pe kWh). Dacă într-o lună consumați maximum 500 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani kWh.