Cât vor plăti românii. Schema de compensare a facturilor la energie şi gaze

Cât vor plăti românii. Schema de compensare a facturilor la energie şi gaze sursa: arhiva EVZ

Guvernul României a adoptat ordonanţa plafonării şi compensării facturilor de gaze și energie. Aceasta va produce efecte abia în martie, atunci când vin facturile pentru luna februarie.

Astfel, salvarea pe care o așteptau milioane de români nu vine prea curând.

Cât vor plăti facturile, românii, de la 1 februarie

De la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.

Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vestea bună este că au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.

Deşi ministrul Energiei ne-a promis că adevăratul ajutor pentru facturile din noiembrie şi decembrie vine acum, ne-am trezit că, de fapt, legea nu se poate aplica retroactiv.

Schema de compensare a facturilor la energie şi gaze

Furnizorii avertizează că n-au primit niciun ban până acum de la Guvern pentru reducerile existente deja.

Deci, pentru lunile trecute rămânem cu vechile compensații. Ce e şi mai rău e că toate reducerile impuse de stat la energie până acum au fost suportate doar de furnizori, se plâng companiile. Adică, n-au primit niciun ban de la stat.

Iată un exemplu concret:

La un consum lunar de 1.262 de kWh, aveam de achitat 322 de lei, cu o compensare de 54 de lei. Asta după vechile criterii.

După noile criterii, aceeași factură o să scadă cu 104 lei. Deci, compensația se dublează. Totuși, rămâne o creştere a tarifului de 46% faţă de anul trecut, scrie Antena3.

Dar dacă dumneavoastră vă pasă de facturi, ministrului Energiei pare că nu. Nu i-a ajuns factura pe luna decembrie nici acum, deşi suntem în 26 ianuarie, dar nici n-a avut timp să dea un telefon la furnizor, spune el.