Ce mâncăm, de fapt? Rezultatul este șocant. E nevoie de schimbări radicale

Ce mâncăm, de fapt? Rezultatul este șocant. E nevoie de schimbări radicale Sursa foto: arhiva evz

Experții trag un semnal de alarmă serios asupra legumelor. Acestea sunt tratate chimic și se găsesc în rafturile supermarketurilor din România.

Din păcate, pentru a obține un aspect perfect, așa cum trebuie să aibă toate legumele expuse la raft, în majoritatea cazurilor sunt folosite substanțe pe care trebuie să le îndepărtăm înainte să savurăm „produsul proaspăt”.

Dovezi incredibile

O mamă din Marea Britanie s-a filmat în timp ce ardea frunze de varză „proaspete”, ce se topeau și miroseau precum plasticul. Imaginile au fost publicate pe Internet și vizualizate de mii de ori, pornind o discuție imensă despre legumele și fructele „de plastic” pe care le găsim în supermarket, potrivit Daily Mail.

Legumele și fructele din supermarket pot fi tratate cu o gamă largă de substanțe, de la compuși chimici, la extracte din insecte. Producătorii nu sunt nevoiți să includă acești compuși pe etichete pentru că majoritatea substanțelor ce dau luciul produselor sunt considerate adaosuri de producție, nu ingrediente.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acea ceara pe care o vedem pe legume si fructe poate ascunde spalaturi in clorina, ceara ca de plastic (ce poate fi inflamabila) si tratamente chimice. Unele legume si functe sunt si impachetate in cutii si pungi de plastic, ce sunt tratate la randul lor cu substante ingrijoratoare. “Ceara” poate include ceara polietilena (produsa des din compusi petrolieri) si selac (rasina produsa de un carabus).

Aceste tipuri de ceara contin de multe ori fungicide, precum imazalil. Personal, n-as vrea sa ating sau sa mananc aceste substante toxice deloc, cu atat mai mult in cantitatile pe care organele de reglementare le considera “doze sigure”,” a declarat Joanna Blytham, autoarea cărții Swallow This, ce detaliază secretele industriei alimentare.

Cum recunoaștem produsele tratate?

Consumatorii trebuie să ştie că unele fructe şi legume din supermarketuri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Este vorba de fapt despre un cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic.

Dacă produsul are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Să luam exemplu un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.