Ce investiții să faci vara ca să plătești puțin la întreținere iarna
- Simona Tapalag ă
- 14 iunie 2014, 00:00
Cu o investiție medie de 8.000 de lei, proprietarul unui apartament cu două camere își poate reduce cu cel puțin 820 de lei pe an facturile la căldură și apă caldă.
În prezent, costul mediu pentru instalarea unei centrale convenționale pe gaz, care include debranșarea, centrala în sine, țevile și caloriferele, autorizațiile de funcționare și manopera, se ridică la 6.000 de lei. Investiția este considerabilă, dacă ne gândim că suma este apropiată de cea pe care o primesc anual românii care câștigă salariul minim pe economie, însă va determina economii însemnate în fiecare an la întreținere.
Economii de până la 1.000 de lei
Spre exemplu, prețul mediu al gigacaloriei la nivel național este de 239,3 lei, ceea ce înseamnă că, anual, costul încălzirii și al apei calde ajunge la 2.550 de lei, în cazul unui apartament cu două camere cu o suprafață de 60 de metri pătrați, racordat la sistemul centralizat. Dacă proprietarul optează să își monteze o centrală convențională pe gaze, va face economii anuale de 821 de lei. În cazul unei centrale în condensare, economiile ajung la 1.000 de lei pe an, față de costul plătit pentru căldura și apa caldă furnizate în sistem centralizat.
În schimb, dacă optează pentru o centrală termică de apartament alimentată cu energie electrică, costul cu căldura cu circa cu cel plătit pentru serviciile în sistem centralizat.
Liberalizarea va aduce scumpiri
Aceste diferențe de costuri sunt importante, dacă ținem cont de faptul că România s-a angajat în fața finanțatorilor internaționali să liberalizeze piața energiei, adică, treptat, să fie eliminate tarifele impuse de autorități furnizorilor de energie.
Chiar luând în calcul și calendarul de liberalizare al prețurilor la energie, costul unei gigacalorii produse de o centrală termică pe gaz va fi mai mic decât cel al unei gigacalorii produse de o centrală termică electrică.
Izolarea termică, o investiție sigură
Pe lângă economiile realizate ca urmare a instalării unei centrale termice, proprietarul unui apartament cu două camere poate reduce costurile cu încălzirea prin izolarea acestuia. În cazul unei locuințe bicamerale situată pe colțul blocului, costurile medii pentru izolarea termică cu vată minerală de sticlă variază între 1.400 și 1.700 de lei.
În condițiile actuale de preț al gazului natural, se poate reduce factura cu 500- 700 de lei anual. Ținând cont că în anii următori se așteaptă majorări considerabile, de circa 40%, ale prețului gazului natural, reducerea facturii de gaz va atinge valori și mai mari, cuprinse între 700 și 1.000 de lei pe an, astfel că investiția inițială se recuperează în doitrei ani, potrivit reprezentanților Saint- Gobain Isover România.