Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce înseamnă frigider No frost și care sunt avantajele acestei tehnologii
Ce înseamnă frigider No frost și care sunt avantajele acestei tehnologii

Ce înseamnă frigider No frost și care sunt avantajele acestei tehnologii

Tehnologia No Frost este o inovație reală în universul electrocasnicelor de răcit, potrivit producătorului de frigidere Arctic. Având toate aspectele unei noi tehnologii, No Frost reduce timpul și energia investite în întreținerea unui frigider, bucurându-se de o serie de avantaje incontestabile.

Procesul de formare a gheții într-un frigider pornește de la vaporii de apă care se formează de la alimente și în timpul deschiderii ușii, explică Arctic, într-un articol de pe blogul producătorului. Acești vapori se depun pe bobina care răcește, rezultatul fiind un strat de gheață din ce în ce mai gros. Acest strat de gheață trebuie înlăturat manual, fiind necesară oprirea și scoaterea din priză a frigiderului. Acestei operațiuni anevoioase i se adaugă mutarea alimentelor și reașezarea lor și curățarea unui frigider de câte ori se formează gheață. Tehnologia No Frost împiedică formarea gheții în frigider, și are la bază un mecanism format din trei elemente:

  • Un temporizator
  • O bobină care încălzește
  • Un senzor de temperatură

La fiecare șase sau mai multe ore, temporizatorul pornește bobina care încălzește. Aceasta este înfășurată pe bobina ce răcește (vaporizatorul), astfel topind depunerile de gheață care apoi se scurg printr-un canal colector într-un compartiment dedicat. Senzorul simte când temperatura atinge 0°C și oprește încălzirea bobinei, restabilind fluxul normal de răcire.

La momentul apariției, această tehnologie era dezvoltată doar pentru partea de răcire a combinelor frigorifice, nu și pentru cea a congelatoarelor. De aceea multe modele actuale de frigider care beneficiază de această tehnologie în ambele compartimente au aplicate eticheta Full No Frost sau Total no Frost. Aceste aparate se bucură de ventilatoare care cu ajutorul curenților de aer împiedică formarea și amestecarea mirosurilor în frigider. Printre alte tehnologii asemănătoare putem menționa și NeoFrost, care păstrează umiditatea în compartimentul frigiderului până aproape de 90%, păstrând astfel prospețimea alimentelor, și Low Frost, care încetinește mult formarea depunerilor de gheață pe vaporizator.

Avantajele tehnologiei no frost

Tehnologia No Frost aduce numeroase avantaje pentru un frigider, atât economice cât și calitative. În termeni de timp și energie, tehnologia No Frost reușește să reducă timpul folosit pentru dezghețarea unui frigider convențional la un minimum. De asemenea, costurile energetice sunt cu mult reduse, combinele frigorifice care beneficiază de această tehnologie având de cele mai multe ori un consum cel puțîn echivalent cu clasa energetică A+.

Dacă la apariția acestei tehnologii, din cauza absorbției umidității din aer alimentele se puteau deshidrata mult mai ușor, fiind necesară ambalarea lor, acum, cu noile tehnologii și rafturi de depozitare inovatoare, nu mai există problema pierderii de umiditate. De asemenea, prezența unui ventilator asigură că alimentele tale stau fresh pentru mai mult timp, acesta recirculand aerul rece și umiditatea în interiorul frigiderului.

Beneficiind de un management mai bun al temperaturii, tehnologia No Frost aduce și alte avantaje: Alimentele nu se mai lipesc între ele iar etichetele sunt mereu vizibile, datorită lipsei gheții. De asemenea, consumul de energie electrică al unui frigider poate crește odată cu acumularea de gheață, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui congelator No Frost.