Ce influență are postul asupra organismului. Leguminoasele și plantele sălbatice detoxififică sângele

Ce influență are postul asupra organismului. Leguminoasele și plantele sălbatice detoxififică sângele

Carențele de vitamina C provocate de alimentația de iarnă și kilogramele acumulate în această perioadă pot fi combătute prin consumul de verdețuri sălbatice caracteristice primăverii, precum urzicile, ștevia, loboda. Nici spanacul, ceapa și usturoiul verzi nu sunt de ignorat în dieta pentru curățirea sângelui, cum se zice în vorbirea populară, ne sfătuiește nutriționistul Corina Zugravu. Postul Paștelui ne vine în ajutor.

Odată cu venirea primăverii, oamenii vorbesc de curele miraculoase de curățire a sângelui, dar nici un medic nutriționist nu recunoaște ca fiind valabilă această terminologie, care „nu corespunde niciunui studiu”, după cum explică medicul nutriționist Corina Zugravu.

„Într-adevăr, după perioada de iarnă, în care alimentația a fost mai bogată în grăsimi, iar mișcarea fizică în aer liber a cam lipsit, ținând cont de faptul că a fost foarte frig, organismul uman are un deficit de minerale și de vitamina C. În perioada primăverii este recomandabil să consumăm foarte multe legume și fructe proaspete. Cele mai bune sunt leguminoasele și plantele sălbatice, precum urzicile, ceapa verde sălbatică, usturoiul verde sălbatic sau leurda, untișorul, ștevia, măcrișul. Zarzavaturile sălbatice sunt cele mai indicate fiindcă aparțin florei spontane, ceea ce înseamnă că au crescut în mod natural, fără chimicale. Ele contribuie la absorbția de vitamina C și de fier - atât de necesar în sânge”, recomandă nutriționistul.

Hrana vie este mâncarea care conține enzime, iar acestea se distrug prin gătire. Cu alte cuvinte, hrana vie e cea crudă

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se spune că dacă iarna ar mai dura o lună, oamenii ar face o carență serioasă de vitamina C. De aceea este recomandabil ca acum, când apar legumele și fructele proaspete pe piață, să consumăm cât mai multe și cât mai multe. Spanacul și salata verde sunt cât se poate de bune pentru că organismul are nevoie de fitonutrienți, antioxidanți, să se refacă după o iarnă în care, cel puțin în perioada sărbătorilor, s-au consumat alimente nepotrivite, foarte grele”, mai arată doctorul Corina Zugravu.

Nutriționistul spune că există și un avantaj: pentru că au puține calorii, scăpăm de kilogramele pe care leam acumulat în timpul iernii. „Postul Paștelui chiar vine foarte bine. Pe de o parte zarzavaturile sunt foarte indicate în post, pe de altă parte, postul ne ține departe de carne, ouă grăsimi, colesterol. Atenție, din cauza lipsei de sațietate a mâncării de post suntem tentați să mâncăm mai mult, dar asta ar putea să ducă la îngrășare! Deci avem nevoie și de moderație alimentară, nu numai spirituală”, atenționează nutriționistul.

Pentru o „sănătate de fier”, mișcarea fizică în aer liber este absolut necesară, alături de o alimentație bazată pe zarzavaturi. Sportul, plimbările și chiar munca fizică în propria grădină (foto în text) pun sângele în mișcare, ajută la oxigenarea mai bună a creierului, la întreținerea musculaturii și creșterea mobilității, dându-ne un aer „de milioane”.

În multitudinea de zarzavaturi de pe piață, spanacul nu trebuie ratat, pentru că, datorită conținutului ridicat de fier și magneziu, este recomandat în special persoanelor care suferă de anemie. Mai conține zinc, potasiu, calciu, fitonutrienți, acid folic și coenzima Q10, un puternic antioxidant care susține musculatura, chiar și pe cea din jurul inimii, susținand o bună circulație a sângelui și, implicit, o bună oxigenare a întregului organism.

Dacă urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc, usturoiul verde sălbatic sau leurda este supranumit „detergentul” corpului uman deoarece curăță organismul de toxine, cura cu această plantă ţinându-se între patru şi şase săptămâni.