Ce face directorul Romsilva, pentru un salariu de 44.000 de lei pe lună. Mircea Fechet: Fiecare leu trebuie muncit
- Emma Cristescu
- 28 ianuarie 2025, 20:50

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că Direcțiile Silvice neperformante vor fi desființate, iar numărul directorilor va fi redus drastic, în urma reorganizării Romsilva. Acesta consideră că salariile angajaților sunt mult prea mari, inclusiv al directorului Regiei Naționale a Pădurilor, despre care spune că încasează lunar 44.000 de lei brut.
Mircea Fechet vrea să facă mari schimbări
„Trebuie să evaluăm modul în care închidem anul 2024. Înțeleg că profitul va fi unul extrem de modest. Cred că vom reuși să facem profit 13 lei la hectar, un profit total nesatisfăcător. Nu pentru că neapărat acesta ar trebui să fie scopul Regiei Naționale de a face profituri spectaculoase, însă eu nu sunt mulțumit de activitatea regiei în anul 2024.

Romsilva. Sursa foto: romsilva.ro
Va trebui să vedem ce anume se va întâmpla în viitor cu toate aceste prime la pensionare, pentru că, în opinia mea, este inadmisibil să încasezi la pensionare aproape 100.000 euro. Eu cred că fiecare leu trebuie muncit, că primește o sumă mai mare sau mai mică, în funcție de pregătirea profesională, în funcție de cât muncești, dar cred că pentru fiecare leu pe care îl primești trebuie să muncești”, spune ministrul Mediului.
Sunt multe Direcții Silvice care nu își fac treaba
Fechet a spus că sunt Direcții Silvice care pierd peste sau în jur de 30 de milioane de lei pe an și că nu ar trebui să existe nicio Direcție Silvică de pierdere. El a declarat că cine nu își va face treaba va fi dat afară.
„Sunt Direcții Silvice care pierd peste sau în jur de 30 de milioane de lei pe an. Imaginați-vă că aproape la fiecare săptămână o Direcție Silvică cu directori cu sute de angajați să piardă 1.000.000 lei. Ne propunem să reducem numărul Direcțiilor Silvice neperformante”.

Sursa foto: Romsilva
„Opinia mea este că nu ar trebui să existe nicio Direcție Silvică de pierdere și după reorganizare a Regiei. Acele suprafețe de pădure vor fi administrate de alte Direcții Silvice, în vecinătatea celor împricinate, dar Direcții Silvice care știu să facă un management eficient”, adaugă el. Despre cele care nu-și fac treaba spune că „vor fi desființate cu director, cu angajați”.
Directorul Romsilva ar avea un salariu exagerat
Mircea Fechet a spus că va decide în curând câți directori trebuie să rămână. Ministrul a declarat că directorul general al Regiei are un salariu de 44.000 lei pe lună, disproporționat de mare în raport cu volumul de muncă.
„Una este să ai 100 de directori în Direcțiile Silvice din România și alta este ca în loc de 100 de directori să ai 30 sau să ai 25 sau să ai 40. Și vom decide foarte curând câți ar trebui să rămână. Și vă spun, uitându-mă și la grilele de salarizare pentru director, și directorul general al Regiei are 44.000 lei pe lună brut. Nu e un secret, mie mi se pare un salariu disproporționat de mare în raport cu volumul de muncă într-o astfel de companie”.
„Toți acei directori care încasează astăzi niște sume foarte mari și care nu vor mai fi în viitor pe acele funcții, pentru că dacă din 99 rămân 40, dau un exemplu, vom reduce automat un număr însemnat de funcții de directori cu tot aparatul necesar unui director, cu șoferi, cu mașini, cu cabinete, cu secretare și cu secretari și asta va însemna o economie”, subliniază ministrul.
Ministrul Mediului a convocat conducerea Romsilva la o ședință miercuri dimineață. Fechet a constatat că bonusurile primite de angajații de la Romsilva sunt într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta.
Ce bonusuri primesc angajații de la Romsilva
„Acele informații (despre prime, bonusuri la pensionare n.r.) nu reprezintă neapărat o noutate. Au mai existat în spațiul public informații legate de toate acele bonusuri, de toate acele prime și n-aș spune că e ceva ce s-a întâmplat în ultima săptămână sau în ultimul an. Acele bonusuri se acordă de zeci de ani. Însă ceea ce vreau eu să spun este că ele au ajuns să fie plătite într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta.
Pur și simplu nu cred că poate fi explicat scenariul în care la pensionare primești 100.000 de euro. Am mai auzit în tot felul de ramuri, în tot felul de industrii, în tot felul de companii, poate și în privat, ca la pensionare să primești o mică atenție, un cadou de rămas-bun, poate după o viață de muncă acolo. Însă acele sume absolut halucinante trebuie oprite și trebuie restabilit un echilibru în Romsilva între munca prestată și beneficiile primite”, a afirmat Fechet.