Ce este ciuperca neagră. Ce caracteristici are această boală fatală

Ce este ciuperca neagră. Ce caracteristici are această boală fatală

Experții medicali confirmă că la răspândirea mucormicozei contribuie concentrațiile scăzute de oxigen, nivelurile crescute de fier, imunosupresia, dar și spitalizarea lungă a unui pacient odată cu conectarea acestuia la ventilatoarele mecanice. Noua boală afectează pacienții cu coronavirus, în special, și pe cei care au trecut deja prin această boală.

O nouă boală fatală, manifestată în special în rândul pacienților infectați cu coronavirus sau care au trecut deja prin boală, se răspândește alarmant. Autoritățile medicale vin cu noi dezvăluiri despre "ciuperca neagră", o infecție rară, dar care poate fi mortală.

Noile informații transmise de către experții medicali confirmă că la răspândirea noii infecții contribuie concentrațiile scăzute de oxigen, nivelurile crescute de fier, imunosupresia, dar și spitalizarea lungă a unui pacient odată cu conectarea acestuia la ventilatoarele mecanice.

"Ciuperca neagră" este responsabilă de înnegrirea sau decolorarea pielii din jurul nasului. Infecția provoacă și dureri în zona pieptului, dificultăți respiratorii, tuse cu sânge și vedere încețoșată.

Noua boală poate fi fatală

Autoritățile medicale au remarcat diverse legături între noul coronavirus și infecția fungică numită mucormicoză. Noua boală depistat de către specialiștii din domeniul medical ar avea o strânsă legătură cu dezvoltarea diabetului și a altor boli care afectează sistemul imunitar uman.

Potrivit experților, administrarea excesivă a tratamentelor și medicamentelor pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus poate compromite sistemul imunitar al factorului uman, ceea ce ar putea conduce la o ulterioară infectare cu mucormicoză.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, rata de mortalitate a mucormicozei este destul de ridicată - 54%. Cu toate acestea, ea poate varia în funcție de starea de sănătate a pacientului. Foarte importantă este și zona corporală unde se manifestă noua boală, susțin cadrele medicale.

"Ciuperca neagră" nu este contagioasă

Mucormicoza nu este o boală contagioasă, potrivit ultimelor informații ale experților din domeniul medical, însă se răspândește prin sporii de ciupercă depistați în aer sau în mediul înconjurător. Autoritățile trag un semnal de alarmă în acest sens, fiindcă răspândirea mucormicozei este aproape imposibil de prevenit.

Noua infecție afectează pacienți care au prezentat deja coronavirus sau care sunt infectați cu Covid-19.

"Bacteriile şi ciupercile sunt prezente deja în corpurile noastre, dar sunt ţinute în frâu de sistemul imunitar al organismului nostru", a declarat K. Bhujang Shetty, directorul spitalului de oftalmologie Narayana Nethralaya. "Când sistemul imunitar este oprit din cauza unui tratament împotriva cancerului, diabetului sau prin utilizarea steroizilor, atunci aceste organisme obţin un avantaj şi se multiplică", a mai spus cadrul medical.

Nerespectarea regulilor de igienă contribuie la răspândirea infecției

Potrivit experților medicali, nerespectarea regulilor de igienă contribuie la răspândirea noii infecții.

"Există o contaminare mare la nivelul tuburilor folosite pentru transportul oxigenului, al cilindrilor care sunt utilizaţi, al umidificatoarelor folosite", a spus Nishant Kumar, medic oftalmolog la Hinduja Hospital din Mumbai. "Dacă sunteţi imuno-suprimat şi dacă aţi fost conectat la acele tuburi de oxigen pentru o perioadă mare de timp, atunci astfel de infecţii beneficiază de oportunitate mai mare de a pătrunde în organism", a adăugat el.

Părerile sunt, însă, împărțite în acest sens, notează Agerpres.

"Spitalele erau murdare încă dinainte de luna aprilie. Trebuie să facem studii epidemiologice pentru a afla motivul pentru care cazurile au crescut în prezent", a declarat S.P. Kalantri, medic şi cercetător la Mahatma Gandhi Institute of Medical Sciences din statul indian Maharashtra, conform Agerpres.

Rusia se confruntă cu noi cazuri de "ciupercă neagră"

Rusia a înregistrat primele cazuri de infecție fungică  mortală care afectează pacienții infectați cu noul coronavirus, dar și pe cei care au trecut deja prin boală, după ce India a raportat focare în acest sens. Experții au subliniat că mucormicoza, pe care medicii indieni au numit-o „ciuperca neagră”, nu se transmite de la om la om.

La această oră, Rusia nu prezintă riscul unui focar. „Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat un expert.

Pe lângă cazurile de infectare cu noul coronavirus, autoritățile medicale au depistat o creștere alarmantă a cazurilor de mucormicoză, responsabilă de înnegrirea sau decolorarea pielii din jurul nasului. Infecția provoacă și dureri în zona pieptului, dificultăți respiratorii, tuse cu sânge și vedere încețoșată. Un focar de peste 5.000 de cazuri a fost depistat de către autorități în India.

Autoritățile medicale consideră că, pe fondul noului val de pandemie din India, cazurile de mucormicoză se vor înmulți.

Ne puteți urmări și pe Google News