Bugetarii din administrația publică vor beneficia, începând cu 1 iunie, de salarii mai mari. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a cerut, printr-o ordonanță de guvern, derogare de la lege pentru a le putea mări lefurile.
Guvernul a stabilit prin OUG nr. 168/2022 ca începând de la 1 ianurie cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară ale angajaților plătiți din fonduri publice să crească cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022. Totuși, ordonanța prevedea că veniturile lunare nu trebuie să se depășească valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.
Ordonanța Guvernului prevedea, practic, să se facă excepție la prevederile Legii 153, care stabilește ca începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. Printr-un proiect de Ordonanță de Guvern pus în dezbatere la Ministerul Muncii se propune ca OUG 168 să fie modificată pentru ca bugetarii din Administrația Publică să aibă salarii calculate pe baza Legii 153 pentru anul 2022.
„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Marius Budăi confirmă majorarea salariilor bugetarilor din Administrația Publică
În nota de fundamentare a proiectului se precizează că Legea-cadru nr. 153/2017 a fost realizată pentru ca începând cu anul 2022 să fie aplicată în întregime. De asemenea, inițiatorii proiectului de ordonanță au explicat că impactul bugetar nu va fi semnificativ și nici nu va dezechilibra obiectivele fiscal-bugetare pentru anul 2023, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Mai mult decât atât, acest proiect ar reprezenta un prim pas pentru aplicarea legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar în acest fel va fi evitată apariția unui nou dezechilibru în sistemul de salarizare din sectorul public. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că în urma discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, s-a decis ca salariile pentru funcțiile din administrație publică să fie calculate pe baza grilei de salarizare aferentă anului 2022.
„Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. Aşa cum am mai spus, suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”, a scris Marius Budăi pe Facebook.