Marius Budăi a găsit soluția pentru pensiile de serviciu. Magistrații se vor pensiona la 65 de ani
- Ramona Rotaru
- 23 mai 2023, 09:48
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a găsit o rezolvare pentru problema pensiilor de serviciu. Propunerea oficialului român a fost agreată și de reprezentanții Comisiei Europene. Vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la 65 de ani.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat ce se va întâmpla în cazul pensiilor de serviciu. Oficialul român a prezentat luni, 22 mai, propunerea de creștere a vârstei de pensionare. Modificările cu privire la legea pensiilor de serviciu au fost agreate și de reprezentanții Comisiei Europene.
Ministrul Muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește până la 65 de ani treptat. Potrivit lui Marius Budăi, magistrații nu își vor mai putea alege perioada la care să se raporteze baza de calcul a pensiei, care va fi crescută treptat la 25 de ani. Oficialul a mai precizat faptul că nicio pensie aflată în plată nu va scădea, în cazul în care aceasta nu depășește salariul din activitate.
„S-au mai stabilit, pentru a îndeplini jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea și de Camera Deputaților jalonul să fie îndeplinit.
Aceste lucruri sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă, jalonul este considerat îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR”, a spus Marius Budăi în cadrul unei declarații de presă.
Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu
În cadrul declarației de presă, ministrul Muncii a enumerat alte modificări stabilite de comun acord cu Comisia Europeană. Printre ele se numără și eliminarea unor indemnizații și pensii acordate în baza unor legi speciale.
„Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele:
1. Creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează pe anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii.
2. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie la întreaga perioadă. Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.
3. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate și nu aveau această obligație, mai ales nu posibilitate în legea actuală.
4. Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Și acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplu cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani, cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi.
5. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici, parlamentari de la acest aspect”, a mai precizat Marius Budăi.