Temperaturile foarte mari din timpul verii pot duce la apariția mai multor probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor. Cele mai frecvente afecțiuni cărora le cad pradă copiii, în această perioadă, sunt: insolația, enterovirozele, herpanginele, dar și toxiinfecțiile alimentare sau conjunctivitele
Cum se manifestă acestea și cum trebuie să ne ferim de ele, ne spune dr. Carmen Mirăuță, pediatru și medic primar medicină de familie.
„Vara trebuie să îi ferim pe copii de insolație (sindromul de deshidratare), enteroviroze și hepargine”, ne avertizează medicul. „Insolația apare atunci când afară este foarte cald, iar copilul nu este bine hidratat sau nu este protejat de razele puternice ale soarelui. Atunci, organismul copilului nu își mai poate regla temperatura. Nici nu mai transpiră”.
Care sunt simptomele?
Stări de vomă, o temperatură crescută a corpului, chiar de 40 de grade Celsius, dureri de cap, amețeli, o stare generală proastă, este moleșit (adică are o stare de somnolență), nu mai transpiră, are o respirație mai greoaie, accelerată, este dezorientat. Dacă nu se intervine rapid, poate ajunge chiar la convulsii, avertizează specialistul.
Cum acționăm în aceste cazuri? Copilul trebuie dus urgent într-un loc în care este o temperatură mai scăzută decât cea de afară, dar nu undeva unde este foarte scăzută (vezi încăperile cu aer condiționat) sau undeva la umbră și, pasul doi, trebuie să îl hidratăm. Îi administrăm apă, sucuri naturale. Puțin câte puțin. Dacă a trecut în faza în care și vomită, cu atât mai mult are nevoie să fie hidratat. Dacă are și arsuri solare, pentru că nu a fost îmbrăcat cu hăinuțe adecvate sau nu a fost protejat dinainte de expunerea la soare cu o cremă de protecție solară, trebuie să îi aplicăm o cremă pentru arsuri solare. Sau putem să îi punem comprese cu apă rece. Când își mai revine putem să-i facem și un duș, cu apă călduță, ceea ce va duce la reglarea temperaturii corpului. Nu cu apă rece! Dacă, din nefericire, micuțul are o stare de inconștiență, mergeți cu el de urgență la medic. Chemați Salvarea. E mai sigur!
Prevenire
Pentru a nu ajunge în astfel de situații, cel mai bine este să evităm să ieșim afară între orele 10.00 – 17.00 sau chiar mai târziu, dacă afară este caniculă. „Este foarte important să protejăm copilul de acțiunea razelor solare: îl îmbrăcăm cu haine ușoare, din materiale naturale, în culori deschise. Neapărat să îi punem ceva pe cap! Înainte de asta, îl dăm cu o cremă de protecție solară. În aceste zile cu temperaturi ridicate, hrănim copilul cu alimente ușoare, cu fructe, legume și multe lichide”, ne recomandă dr. Carmen Mirăuță.
Alte pericole
Căldura mare poate face ca alimentele, dacă nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare de temperatură, să devină mari dușmani ai sănătății copiilor. „Alimentele alterate pot provoca salmonelozele. Acestea se manifestă prin vărsături, care, de obicei, nu se pot opri, scaune diareice și febră. Nu încercați să hidratați copilul, pentru că va refuza orice, având o stare generală foarte proastă. Trebuie chemată Salvarea, trebuie dus urgent la spital. Și nu numai alimentele sunt periculoase”recomandă medicul. Și apa plată, îmbuteliată în sticle din plastic, dacă stă la soare, se va altera. Pentru că la soare plasticul se degradează, iar substanțele din acesta ajung în apă. „Aș vrea să mai atrag atenția asupra pericolului de a căpăta o conjunctivită atunci când mergem la piscină. Conjunctivitele virale, care înseamnă ochi roșii, lăcrămoși, lipicioși, secreții incolore până la secreții gălbui. Trebuie mers de urgență la medicul oftalmolog, iar, ca primă intenție, ochii se spală cu ser fiziologic”, ne spune dr. Carmen Mirăuță.
Enterovirozele
O altă problemă cu care ne confruntăm vara o reprezintă enterovirozele. „Sunt provocate de enterovirusuri, care se regăsesc în tractul intestinal. Au vârf de acțiune vara. Infecțiile mai severe se manifestă, mai des, la copiii cu un sistem imunitar slăbit. Simptome: vărsături intermitente, fără scaune diareice, care pot duce la sindroame de deshidratare, cu sau fără febră, ce necesită internarea. Reținem și că foarte mulți dintre copiii cu enteroviroze nu prezintă simptome”. Igiena mâinilor este foarte importantă. „Enterovirozele sunt con tagioase, pot fi transmise prin mâinile murdare, prin obiecte contaminate, la locurile de joacă. Ei fac schimb de jucării, când sunt la joacă, le mai bagă și în gură și așa se transmite foarte repede. Enterovirozele se pot transmite și pe calea aerului. Dacă un copil contaminat strănută, să zicem, împrăștie «microbii ». Pentru a nu fi confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi exantemul din alte enteroviroze (o erupție pe piele), apelăm la medic, iar acesta va recomanda câteva analize (exudat faringian, examinarea scaunului), pentru a afla sursa problemei”. Cum prevenim? „Foarte simplu. În primul rând avem grijă ca mâinile să fie curate, le spălăm cu apă și săpun din belșug, evităm împrumutul de jucării, spălăm jucăriile după ce venim de la joacă”.
O altă afecțiune este Herpangina, o boală infecțioasă cauzată de virusuri din familia enterovirusurilor și este foarte întâlnită la copiii între 1 și 10 ani. Se manifestă prin mici erupții apărute în interiorul cavității bucale. Virusul se găsește în salivă și în fecale și se transmite tot din cauza unei igiene precare. Perioada de incubație a virusului este între trei și cinci zile, copilul nu prezintă simptome, dar este contagios. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale răcelii: temperatură, dureri în gât. Copilul are o stare generală proastă, nu are poftă de mâncare, are vezicule și la nivelul cavității bucale (se inflamează ganglionii limfatici). Uneori, hepangina este asimptomatică, copilul are doar febră, o zi sau două, apoi apar veziculele la mâini, la gură etc. Prevenim tot prin igienă, ne explică dr. Mirăuță. Tot în cadrul herpanginelor mai apare „Boala mână-piciorgură”. Simptome: erupții (vezicule pe palme, pe tălpile picioarelor, în jurul gurii, somnolență cu febră mare care poate aduce manifestări neurologice- convulsiile.