Ce au descoperit cercetătorii din Germania în chipsuri. De ce nu este bine să consumăm astfel de produse alimentare

Ce au descoperit cercetătorii din Germania în chipsuri. De ce nu este bine să consumăm astfel de produse alimentare Sursa: Dreamstime.com

Stiftung Warentest, una dintre cele mai cunoscute organizații a consumatorilor germani, a descoperit poluanți în multe tipuri de chipsuri, substanțele nocive din aceste produse fiind cauza unor afecțiuni grave ale organismului, spun cercetătorii.

În total, au fost examinate 25 de tipuri de chipsuri de cartofi, din care cinci au primit calificativul „insuficient” („mangelhaft”), în vreme ce alte șase au primit verdictul „suficient”.

Unele chipsuri Bio nu au trecut testul

Printre mărcile de chipsuri testate de organizația germană se numără „Bio Organic Potato Chips & Paprika” de la Trafo, care mirosea și avea gust de grăsime râncedă. Mai mult, conținutul de acrilamidă identificat a fost unul ridicat.

Și mai multă acrilamidă a fost descoperită în produsul „Dennree Potato Chips Paprika” al Denns Biomarkt, dar și în chipsurile Rob’s, care, conform etichetei, ar trebui să aibă o aromă de boia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acrilamida în acest caz a fost de 750 de micrograme pe kilogram, dublu față de valoarea de referință indicată. Această substanță este considerată de unii cercetători drept având potențialul de a provoca boli grave, precum cancer.

Chipsurile Pringles nu sunt sănătoase, spun cercetătorii

Mai mult, în chipsurile Pringles „Classic Paprika”, cercetătorii au descoperit niveluri prea mari de hidrocarburi saturate de ulei mineral (MOSH), și care se acumulează în organismul uman. Pe lângă asta, chipsurile au fost contaminate cu glicidol din ulei, care dăunează conversiei grăsimilor din corp.

În cadrul testării au fost analizate 25 de produse, printre care 16 tipuri de chipsuri cu boia de ardei, fiind evaluate gustul și mirosul chipsurilor, calitatea grăsimii conținute de produs, existența unor substanțe nocive, calitatea microbiologică, dar și informațiile de pe ambalaj și corespondentul acestora cu realitatea, conform Test.de.

Aruncă produsele toxice

Ultimele cercetări arată cât de periculoase pot fi pentru sănătatea noastră banalele floricele de porumb pe care le consumăm mai ales când vedem un film. Aici se ajunge pentru că producătorii doresc să aibă vânzări crescute, iar unul dintre ingredientele pentru acest obiectiv este ca produsele lor să fie cât mai atractive. Spre exemplu, imaginați-vă că sunteți în fața unor bomboane transparente și în fața unor bomboane roșii. Pe care le-ați cumpăra? Culoarea țipătoare atrage privirile și stârnește poftele. Este un mecanism în care sunt amestecate noțiuni de marketing și psihologie a consumatorului.

Nu contează că ele se aplică pe sănătatea noastră. Profit să iasă! Totuși, în ciuda prezenței pe piață a multor produse plinecu aditivi alimentari toxici, alegerea lor depinde de noi. Dacă ne uităm o clipă la etichetă și știm ce să căutăm, putem evita multe probleme de sănătate.

Suc pentru copii? Atenție ce cumpărați

Astfel, trebuie știut că unii coloranţi sunt foarte periculoși, mai ales pentru copii. Spre exemplu, din cauza lor, micuții pot acuza reacţii alergice sau hiperactivitate. La alţii există chiar și un risc mai crescut de dezvoltare a celulelor maligne. De asemenea, copiii sunt cei mai expuşi în fața coloranţilor alimentari, folosiţi mai ales în bomboane, prăjituri şi sucuri, cum este „Sunset Yellow” – fololosit în sosuri, bomboane, produse de patiserie şi fructe conservate. Studiile au arătat că acest colorant ar putea avea potenţial cancerigen.

Alte exemple în acest sens sunt „Allura Red”, folosit în băuturile pentru sportivi, bomboane, condimente şi cereale. Poate conţine compuşi cu potenţial cancerigen sau „Indigo Carmin” – folosit în bomboane, îngheţată, cereale şi snacksuri. Studiile pe animale de laborator au arătat că acest colorant creşte riscul de tumori cerebrale.

Tumori cerebrale și tiroidiene

Și eritrozina, folosită în bomboane, acadele, jeleuri are efecte nocive. Studiile de laborator au arătat că nivelul crescut de eritrozină în sânge poate creşte riscul de tumori tiroidiene, iar tartrazina, folosită în bomboane, sucuri, chipsuri, popcorn şi cereale, este un colorant care duce la tulburări comportamentale, irascibilitate, depresie sau insomnie. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de tartrazină creşte riscul de reacţii alergice, precum urticarie sau chiar astm.

Brilliant blue, folosit în îngheţată, conserve de năut, supe la plic, acadele şi glazuri, este un colorant foarte des folosit, dar siguranţa acestuia nu este dovedită. Mai mult, un studiu a arătat că acest colorant poate ajunge în fluxul sangvin şi în tubul digestiv, unde nu este descompus de acidul gastric, iar efectele sale nocive duc la tulburări gastrointestinale, conform Test.de.