Alertă alimentară în România. Chipsuri din porumb cu alcaloizi tropanici, găsite la Cora

Alertă alimentară în România. Chipsuri din porumb cu alcaloizi tropanici, găsite la Cora

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANVSA) a anunțat că luat decizia de retragere de la comercializare din magazinele Cora a unor chips-uri din porumb. Este posibil să conțină alcaloizi tropanici.

Potrivit anunțului Autorități Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, alcaloizii tropanici sunt ingrediente naturale ale unor plante, așa-umitele buruieni, ce cresc sporadic pe suprafețele cultivate cu cereale, cu rol de a îndepărta dăunătorii.

Alcaloizii tropanici nu au efect pe termen lung, dar pot duce la tulburări temporare, cum ar fi greață, somnolență și dureri de cap.

De ce sunt retrasele chipsurile

Deoarece conțin alcaloizi tropanici, produsul este retras din magazine. Denumirea lui este Alnatura Eco Chips din porumb 125g, cod EAN: 4104420053847, care expiră în 16.08.2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au achiziționat aceste produse sunt rugați să nu le consume, ci să le returneze magazinului de unde le-au cumpărat și să solicite contravaloarea acestora, până la data de 18 iulie, cel târziu. În anunț nu se precizează dacă este necesară prezentarea bonului de achiziție.

Decizia Comisiei Europene

Pe data de 19 iunie 2015, Comisia Europeană având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292, a adoptat o recomandare în privința alcaloizilor tropanici.

Astfel, statele membre ar trebui, cu ajutorul implicării active a operatorilor din sectorul alimentar, să monitorizeze prezența alcaloizilor tropanici în alimente, în special în:

— cereale și produse derivate din cereale, în special (în ordinea priorității): — hrișcă, sorg, mei, porumb și făină de hrișcă, sorg, mei și porumb; — alimente pe bază de cereale pentru sugari și copii de vârstă mică; — cereale pentru micul dejun; — produse de morărit; — semințe destinate consumului uman; — produse fără gluten; — suplimente alimentare, ceai și infuzii de plante; — leguminoase (fără păstăi), proteaginoase și semințe oleaginoase și produse derivate

Responsabilitățile statelor membre UE

Statele membre, cu implicarea activă a operatorilor din sectorul alimentar, ar trebui să efectueze investigații pentru identificarea condițiilor agricole care conduc la prezența alcaloizilor tropanici în alimente în cazul în care se observă niveluri semnificative de alcaloizi tropanici.

Mai mult decât atât, țările membre ar trebui să se asigure că rezultatele analizelor sunt comunicate cu regularitate către EFSA.