Ce are Albă ca Zăpada cu premierul independent

Ce are Albă ca Zăpada cu premierul independent

Un guvern politic lăsat pe mâna unui independent şi apariţia unui nou partid ar lăsa USL în afara guvernării din 2012, după calculele PDL via Cotroceni.

Mutarea lui Traian Băsescu cu Emil Boc la preşedinţia PDL caută să rezolve problema pe care atât şeful statului, cât şi democrat-liberalii o au cu USL în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Poziţionarea Cotroceniului de partea actualului şef al guvernului nu-i garantează acestuia postul de la Palatul Victoria prin renunţarea la ideea unui premier independent. Dimpotrivă, soluţia este luată în calcul în continuare, la pachet cu punerea pe picioare a unei noi formaţiuni care să taie din elanul luat de PSD şi PNL.

Astfel, un PDL condus de Emil Boc este mult mai potrivit planurilor prezidenţiale pentru 2012, decât unul cu Vasile Blaga la butoane, care insistă pentru asumarea politică a guvernării.

Emoţii sociologice

Datele pe care puterea le are acum la dispoziţie sunt clare pentru moment. USL sare, în sondaje, cu câteva procente bune de cele 50% necesare preluării guvernării începând cu 2012. Scorul său s-ar consolida atâta vreme cât şefia guvernului ar fi asumată în continuare politic de PDL, fie prin Emil Boc, fie prin altcineva. Astfel, o demisie a lui Boc după Congresul PDL şi mutarea cu un premier independent/ tehnocrat ar lăsa fără o parte din muniţie opoziţia, căreia îi va fi mai greu să-şi explice public atacurile.

De cealaltă parte, sondajele puterii relevă că PDL s-a stabilizat în jurul a 20%, un procent care ar putea fi conservat şi în condiţiile în care un independent ar conduce guvernul rămas politic, deci cu un control al distribuirii resurselor, şi cu şanse de creştere dacă efectele măsurilor luate până acum se vor face simţite. Această stare de fapt nu garantează însă menţinerea PDL la guvernare şi după 2012. Mai ales că nici potenţialul actualilor parteneri de coaliţie - UDMR sau UNPR - nu este unul de creştere astfel încât USL să fie lovit în procente la vot.

Revizuirea Constituţiei, o platformă disponibilă

În calculele din Modrogan via Cotroceni, drumul către preluarea puterii de Uniunea Social- Liberală ar putea fi încurcat de apariţia unei noi formaţiuni politice, care, pe de-o parte, să atragă din electoratul instabil, orientat pentru moment către USL, iar, pe de altă parte, să-i mobilizeze pe nehotărâţi sau pe cei care nu vor să participe la vot în lipsa unei alternative.

Reţeta nu este o noutate, modelul PLD-ului pus la punct de Valeriu Stoica a avut rezultate în 2007, când a reuşit să câştige aproape nouă procente la euro parlamentare, primele alegeri la care a participat. Experienţa poate fi repetată, mai ales că unul dintre mesajele cu care noua formaţiune ar putea câştiga adepţi, avându-l ca vector pe Traian Băsescu, este cel al revizuirii Constituţiei în varianta legitimată la referendum - parlament unicameral - şi aproape imposibil de transpus în practică de actualul legislativ de vreme ce doar PDL o susţine.

De altfel, PDL-iştii nu consideră întâmplătot demersul Ioanei Băsescu de a înregistra la OSIM marca "Mişcarea Populară", considerându-l primul pas de punere în practică a acestui scenariu.

În acest context, USL şi-ar putea pierde considerabil din procentele adunate în contul imaginii publice dezastruoase a premierului Emil Boc, iar un scor sub 50% i-ar da mână liberă preşedintelui Băsescu de a desemna un premier din tabăra adversă.

Avertisment pentru UDMR

Aceste coordonate sunt argumente şi în relaţia cu UDMR, care s-a arătat sceptică în privinţa instalării unui premier independent, însă căreia o ieşire înainte de termen de la guvernare nu i-ar oferi nicio garanţie în perspectiva lui 2012.

De altfel, scenariul a fost pus din nou pe masa Uniunii, cu un avertisment dat de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a lansat în urmă cu câteva luni ideea unei noi formaţiuni, botezată Albă ca Zăpada. UDMR este o "tolerată", dar n-are nimeni interesul să o distrugă, fiind "un partener comod de guvernare", însă cu un potenţial limitat acum şi în scădere pe termen lung, a spus Lăzăroiu înainte de a-şi relua teza: "După 20 de ani, se simte nevoia unui nou partid pe scena politică. De fapt, a unui nou mod de a face politică. "După 20 de ani se simte nevoia unui nou partid pe scena politică." SEBASTIAN LĂZĂROIU, consilier prezidenţial

Ne puteți urmări și pe Google News