Ce a DECLARAT Iohannis înaintea reuniunii NATO

Ce a DECLARAT Iohannis înaintea reuniunii NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Bruxelles, înaintea reuniunii NATO, că este o „abordare bună” ca Alianţa să se concentreze mai mult pe lupta împotriva terorismului, fără ca acest lucru să afecteze proiectele din Flancul estic al NATO.

„Este general acceptat că ne dorim o Alianţă puternică, coezivă, care merge înainte. Vrem o întărire a relaţiei transatlantice, relaţiei între SUA şi Europa, trebuie să fie o relaţie foarte foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, atunci e clar că ne dorim un flanc estic bine consolidat. Dorim însă ca acest flanc estic să fie consolidat într-un mod echilibrat", a spus preşedintele, la sosirea la noul sediu al NATO de la Bruxelles, citat de News.ro.

El a precizat că „Marea Neagră şi zona Mării Negre să rămână în centrul atenţiei, şi dacă vorbim de flancul estic este clar că trebuie să vorbim şi despre Rusia, şi aici lucrurile sunt foarte clare: noi ne dorim să avem o abordare unitară, nu împotriva Rusiei, nu pentru Rusia, ci unitară când vine vorba despre Rusia".

Întrebat dacă discuţiile privind intrarea NATO în coaliţia împotriva ISIL/Daesh nu va avea consecinţe asupra planurilor Alianţei din flancul estic, mutând resurse, Iohannis a spus că nu este aceasta o problemă, deoarece proiectele sunt complementare.

„Eu cred că este o abordare bună, să ne focusăm mai mult pe combaterea terorismului, şi nu cred că va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare şi ultima etapă la care s-a ajuns după negocieri pe cum să se poziţioneze NATO pe terorism arată că este o abordare pe care toată lumea şi-o doreşte, şi finanţarea va veni pe proiecte concrete", a punctat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis se află, astăzi, la Bruxelles, pentru reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai NATO, unde va fi inaugurat şi noul sediu al Alianţei şi se va face o analiză a implementării deciziilor din 2016, de la Varşovia. Punctul culminant al reuniunii va fi discursul noului preşedinte american Donald Trump, de la care liderii NATO aşteaptă un mesaj pozitiv, după criticile aduse Alianţei în timpul campaniei electorale şi în contextul solicitărilor SUA de creştere a gradului de implicare a NATO în operaţiunile antiteroriste. În acest context, aliaţii NATO au decis miercuri seară să se alăture coaliţiei internaţionale de combatere a Statului Islamic, condusă în acest moment de către Statele Unite, şi este de aşteptat ca decizia să fie anunţată în mod oficial la reuniunea de la Bruxelles.