Cazul "Ştef" a fost ignorat la şedinţa comună româno-ungară

Cazul "Ştef" a fost ignorat la şedinţa comună româno-ungară

Scandalul din jurul demiterii directorului Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea, Traian Ştef, a luat proporţii odată cu scrisoarea trimisă de un grup de câteva zeci de intelectuali din România şi Ungaria.

Scrisoarea, prin care semnatarii acuză şicanările administrative în cazul scriitorului Ştef, a fost propusă dezbaterii în cadrul şedinţei comune de guvern româno-ungare, care a avut loc ieri la Szeged, Ungaria. Şefii celor două guverne nu au făcut, ieri, nicio declaraţie oficială pe această temă, până la închiderea ediţiei, iar subiectul nici măcar nu a fost inclus pe ordinea de zi detaliată. Intelectualii iau atitudine „Domnul Traian Ştef, cunoscută personalitate a vieţii culturale româneşti, este unul dintre promotorii cei mai respectaţi ai dialogului cultural româno-maghiar, fiind iniţiatorul şi gazda unei suite de manifestări publice la care au participat figuri cunoscute ale literaturii române şi maghiare“, se arată în scrisoarea remisă celor doi premieri.   Scriitorul timişorean Daniel Vighi este primul care a luat atitudine faţă de demiterea abuzivă a lui Traian Ştef, încă din luna august, iar iniţiativei i s-a alăturat şi Societatea Timişoara. „Traian Ştef, împreună cu mine şi cu alţii, este autorul unui document din 2001, «Memorandumul privind regionalizarea României». Acesta cerea regionalizarea ţării pornind de la realitatea provinciilor istorice, fără să se ţină cont de etniile predominante. Ei bine, Traian a fost socotit de către SRI, pornind de la acel moment, un duşman al ţării“, argumentează Daniel Vighi.   Un alt semnatar al scrisorii deschise, vicepreşedintele Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, susţine că este dramatic faptul că un om care militează pentru apropierea românilor şi maghiarilor ajunge să fie acuzat de atitudine antiromânească. „Am semnat acea scrisoare pentru că mi se pare incalificabil să destitui oamenii prin maşinaţiuni provinciale, folosind explicaţii naţionaliste“, explică şi istoricul Ovidiu Pecican.   Iniţiator de manifestări româno-maghiare

După o serie de tensiuni, Traian Ştef a fost demis de preşedintele CJ Bihor pe 18 septembrie. Ştef a fost acuzat că a plecat în Franţa, într-o delegaţie, pe bani publici, deşi şeful Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţârle (PNL), i-a refuzat acestuia finanţarea delegaţiei. Ulterior, Ştef ar fi luat banii pentru delegaţie, 10.000 de euro, din bugetul bibliotecii.   „Nu pot să spun nimic la acest moment“, ne-a declarat, ieri, Dumitru Crăciun, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Traian Ştef nu a putut fi contactat. Acum o săptămână şi jumătate, el a transmis un comunicat de presă prin care anunţa că va contesta în justiţie decizia de schimbare a sa din funcţie. El susţine că îi va da în judecată pe toţi cei care vor comenta faptele imputate în decizia de reziliere a contractului de management. (Au contribuit Valentin Teuca şi Cristina Sbîrn)

Ne puteți urmări și pe Google News