Cazul Navalnîi. Germania îl atacă pe Putin la ONU

Cazul Navalnîi. Germania îl atacă pe Putin la ONU

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut ca otrăvirea principalului opozant al Kremlinului să aibă consecințe și a precizat că Uniunea Europeană își rezervă dreptul de a impune sancțiuni.

Șeful diplomației de la Berlin, Heiko Maas, a declarat că otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi este „o problemă pentru întreaga comunitate internatională”.

Declarația ministrului german de Externe este inclusă în discursul său pre-înregistrat pentru Adunarea Generală a ONU.

Maas a criticat presupusul atac împotriva lui Alexei Navalnîi drept o încălcare a legislaţiei international privind armele chimice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laboratoare din Germania, Franţa şi Suedia au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, o substanță letală dezvoltată de armata sovietică.

Rusia a negat că mai deține stocuri din această substanță, precizând că, în conformitate cu tratatele international privind interzicerea armelor chimice, ele au fost lichidate.

„Fac apel la Rusia să facă mai mult pentru a investiga acest caz. Un astfel de caz trebuie să aibă consecinţe”, a spus şeful diplomaţiei germane, adăugând că Uniunea Europeană îşi rezervă dreptul de a impune sancţiuni, scrie Agerpres.

Oficialul german a mulţumit partenerilor internaţionali ai Germaniei pentru „sprijinul lor lipsit de echivoc”.

Alexei Navalnîi a fost adus la Berlin în comă pentru tratament pe 22 august, la două zile după ce i s-a făcut rău în timpul unui zbor intern în Rusia.

Politicianul rus în vârstă de 44 de ani a fost externat din spitalul Charite săptămâna trecută şi s-a angajat să se întoarcă în Rusia, unde este militant proeminent anti-corupţie şi unul dintre oponenţii cei mai vocali ai preşedintelui Vladimir Putin.

Kremlinul neagă orice implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Incidentul a tensionat și mai mult relațiile Moscovei cu Occidentul, mai ales după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în Marea Britanie, acțiune de care Moscova este responsabilă, potrivit liderilor occidental.

În Germania, politicienii au pus o presiune în plus pe cancelarul Angela Merkel pentru ca să stopeze uriașul proiect gazier Nord-Stream 2 semnat cu Rusia, după otrăvirea lui Navalnîi.