Nord Stream 2. Nu controlați scăpările de gaz cu flacără deschisă

Nord Stream 2. Nu controlați scăpările de gaz cu flacără deschisă

După ce laboratoarele Germaniei au confirmat că opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu Noviciok, Angela Merkel este presată să declanșeze „opțiunea nucleară”: oprirea gazoductului strategic Nord Stream 2.

De ce acum? Mai mult ca sigur, nici un lider occidental nu-l cunoaște atât de bine pe Vladimir Putin decât Angela Merkel.

Angela Merkel, la fel ca și toate cancelariile occidentale, știau de multă vreme ce soartă au cei care deranjează Kremlinul.

Până la Navalnîi, lista indezirabililor, a celor asasinați sau scoși din joc, era suficient de lungă ca să justifice înghețarea oricărui parteneriat energetic cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au bătut palma cu consorțiul Nord Stream (deținut în proporție de 51% de Gazprom) știau foarte bine că ceaiul nu mai are beneficele afecte antioxidante dacă este amestecat cu Noviciok.

Știa inclusiv predecesorul lui Merkel, fostul cancelar Gerhard Schroder, prieten cu Putin și președintele Consiliului de Administrație al Nord Stream 2 AG și Rosneft.

Deja mulți comentatori estimează că dosarul Navalnîi va îngheța gazul lui Putin pe conductele Nord Stream 2.

Și că este începutul sfâșitului pentru omul forte de la Kremlin: fără export energetic vital, mașina Kremlinului se va gripa.

O strategie de izolare a Rusiei de piața occidentală va transforma orice garanție a lui Putin pentru ruși în frunze uscate.

Aflată sub presiuni puternice în Germania, Angela Merkel a declarat deocamdată că este necesar un răspuns comun al UE după otrăvirea lui Navalnîi.

O acțiune comună a blocului comunitar , în coordonare cu aliații NATO, este deocamdată o opțiune teoretică.

În plus, Merkel a rămas prudentă cu vorbele în legătură cu Nord Stream 2.

„La nivel european, mulți ar fi reticenți să facă o legătură explicită între cazul Navalnîi și închiderea proiectului Nord Stream 2”, a declarat, marți, cancelarul Germaniei.

La rândul lui, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, nu a exclus posibile măsuri împotriva Moscovei.

Dar a estimat că menținerea contactelor este în general mai eficientă decât impunerea de sancțiuni de natură să provoace urticarie părții adverse.

„Nu cunosc nici un caz în care o țară ca Rusia sau una similară să-și fi schimbat atitudinea în urma sancțiunilor”, a declarat Altmaier.

Alți observatori apreciază că Vladimir Putin mai poate salva Nord Stream 2 dacă colaborează deschis la ancheta privind otrăvirea lui Navalnîi.

Joi, Kremlinul a anunțat, ca la șah, că nu vede nici un motiv să deschidă o anchetă în cazul Navalnîi.

Pe motiv că nu are dovezi cum că acesta a fost otrăvit și nu a primit de la partea germană nici un fel de date medicale privind starea de sănătate a opozantului rus.