Cazul Horodniceanu. Se fac presiuni uriașe asupra polițiștilor care l-au oprit în trafic pe vicele CSM, susțin surse din Poliție

Cazul Horodniceanu. Se fac presiuni uriașe asupra polițiștilor care l-au oprit în trafic pe vicele CSM, susțin surse din Poliție Poliția locală. Sursa foto: Dailydriven.ro

Discuția nocturnă dintre cei doi agenți de la Poliția Rurală și procurorul Daniel Horodniceanu - fost șef al DIICOT, acutal vicepreședinte în cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) - pare să nu fi rămas fără efecte pentru cei doi polițiști. Sursele EVZ vorbesc chiar despre o intenție de ”execuție” a lor.

 ”Eu sunt în măsură să fac orice... O să vorbesc cu șeful IPJ

Primul act al acestei povești cu doi polițiști de la Ordine Publică (cu atribuții de rutieriști) și un procuror supărat nevoie mare că a fost oprit noaptea în trafic s-a consumat pe o șosea dintre Iași și Vaslui, pe raza comunei Schitu Duca. Acolo, fostul șef al DIICOT, în acest moment număr doi în cadrul CSM, a făcut instrucție cu agenții care l-au oprit în trafic pentru că nu a semnalizat atunci când a depășit mașina poliției. ”Eu sunt în măsură să fac orice (...) O să vorbesc cu șeful IPJ (n.r. chestor Costel Gâtlan)”, sunt doar două dintre replicile adresate agenților, înregistrate cu camerele prinse de uniformă (n.r. body cam).

Sindicatele cer demisia procurorului și implicarea șefilor Poliției Române

Filmarea apărută în spațiul public a creat un val de indignare în rândul sindicatelor care, în susținerea colegilor lor, au cerut implicarea șefilor Poliției Române și chiar demisia lui Horodniceanu.

”Demisia din funcția de vicepreședinte al CSM! Demisia din magistratură! Este timpul să plecați acasă domnule procuror și asta pentru că, prin cel puțin tentativa de trafic de influență, dumneavoastră v-ați introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat (…)”, au spus sindicatele într-un comunicat remis presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În apărarea sa, procurorul Daniel Horodniceanu susține că a fost provocat, dar recunoaște că a reacționat disproporționat și pe fondul unor probleme personale.

Acum, la numai o zi de la mediatizarea intensă a acestui scandal ce are la origine comportamentul procurorului Horodniceanu, EVZ a aflat informații în exclusivitate legate de felul în care privesc lucrurile șefii celor doi agenți.

”Telefoanele au sunat și s-a cerut pedepsirea cumva a celor doi polițiști”

Imediat după incident a fost o intenție de <execuție> a celor doi agenți. Pe linie ierarhică, firește de sus în jos, telefoanele au sunat și s-a cerut pedepsirea cumva a celor doi polițiști. Ofițerii de la Control Intern și-au anunțat interesul pentru caz și au cerut ca agenții să vină luni (n.r. azi, 9 martie) la serviciu cu rapoarte făcute. Pentru moment, s-a renunțat la acest demers. Acum, toată lumea de la IPJ Iași e în expectativă. Cei doi agenți sunt liberi azi, dar dacă vor fi chemați, vor trebui să se ducă la raport. E o altă etapă a scandalului creat de acea filmare. Sunt informații că se va încerca și discreditarea lor prin punerea pe tapet a unor probleme personale, de familie, cu care se confruntă. Cei doi polițiști sunt timorați, panicați”, ne-au dezvăluit surse din poliție.

Același surse au adăugat că, dacă vor vrea să le găsească ”nod în papură” nu va fi greu pentru șefii celor doi agenți. De la portul uniformei (n.r. lipsa caschetei, de exemplu), la modul de adresare neadaptat la persoana în cauză. O eventuală sancțiune disciplinară ar cântări în cariera lor viitoare: amânarea avansării în grad, participarea la vreun concurs sau micșorarea salariului pe o perioadă limitată.

Legat de aparatura cu care a fost făcută înregistrarea discuției dintre cei doi polițiști și procurorul Horodniceanu, Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, ne-a declarat: ”Sută la sută a fost făcută cu body cam. Ambii agenți aveau astfel de apartură, există imagini din ambele aparate pe care le purtau prinse de uniformă, care au surpins discuția care se întinde pe durata unui sfert de oră”