Cazul Caracal. Capcana procurorilor. Au luat ADN pentru FBI în cazul Luizei!
- Ioan Bujor
- 28 septembrie 2019, 17:46
Circ maxim cu acțiunea de prelevare de noi probe pentru stabilirea ADN-ului Luizei Melencu.
Grație televiziunilor, toată lumea a văzut echipa mixtă de polițiști, jandarmi și executor judecătoresc care a descins în curticica mamei și bunicului Luizei din satul Dioști, din apropiere de Caracal. Explicații, rugăminți, amenințări, benzină și foc, țipete, lacrimi, emoții, mama strigă că nu vrea să meargă la DIICOT să dea noi probe, monolog împăciuitor al celui mai mare jandarm, stări de leșin, creștere de tensiune, ambulanțieri, Salvare roșie. În final, mama Monica Melencu și bunicul Stelian Iordache se lasă pe mâna medicului și pleacă la spitalul din Craiova.
În acest timp, avocatul familiei Melencu, domnul Tonel Pop face niște declarații fulminante la adresa anchetatorilor, strecurând în alocuțiune și acuzații la adresa presei.
„Îmi pare rău că nu pot să fiu lângă clienții mei – e o chestiune și de distanță mare și nu aș avea când să ajung, pe de o parte. Pe de altă parte, s-a pus un scenariu la mijloc în care văzând poziția în care a ajuns Parchetul să fie privit de către această țară se încearcă o capcanare a mea pentru a fi adus în zonă, după care să spună că eu i-aș fi influențat cu ceva. Aflând din timp de acest scenariu, pentru că sunt și oameni de bine în Parchetul General și în DIICOT, am fost avertizat că dacă mă apropii de acești oameni orice voi face, dacă nu se întâmplă așa cum își doresc dânșii, mi se va face un dosar penal. Dacă nu se poate face dosar penal, au fost activați toți „băieții” din presă pentru a face un curent de opinie împotriva mea. Am fost avertizat să fiu rezervat că altfel mi se întinde o capcană și mie”, zise avocatul Tonel Pop.
Îl asigur pe domnul Tonel că nici eu, nici vreun ”băiat” de la Evenimentul zilei nu am fost ”activați” ca să îi arătăm că mai și exagerează, că este și el un actor plătit într-o piesă ce ne este servită cu toate ingredientele și picanteriile posibile. Avem și noi, jurnaliștii cu oarece experiență și minte dreptul să analizăm informațiile și să ne exprimăm opiniile și să nu înghițim tot ce ne servesc actorii, parte a unui scenariu amplu în care, iacă-te, și-a făcut loc și FBI! Spre exemplu nu e corect să credem chiar tot ce ne spune avocatul despre discuțiile pe care le poartă cu procurorii sau cu diverși martori sau să luăm de bună ”șopârla” pe care ne-o strecoară și Alexandru Cumpănașu și Tonel Pop în legătură cu divergențele dintre procurorul general Bogdan Licu și procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă. Tot așa nu am crezut tot ce au spus polițiștii sau procurori. Presa caută adevărul, jurnaliștii aleargă după informații oficiale și neoficiale scoate la iveală elemente despre ceea ce s-a întâmplat la Caracal și își exprimă suspiciunile, acolo unde există. Se ferește cât poate de ”găluști” servite.
Episodul ”recoltare de ADN pentru FBI” a fost un circ gratuit, în care avocatul familiei își are partea lui de vină. Ar fi trebuit să explice mamei și bunicului Luizei că este o probă necesară în această etapă a anchetei, dacă s-au făcut demersuri către FBI, anunț făcut de Felix Bănilă, șeful DIICOT, încă din 31 iulie. Avocatul Pop trebuia să-i spună mamei Luizei că s-a solicitat analiza ADN-ului mitocondrial, o procedură practicată de americani care oferă siguranță de 100% în privința identității unei persoane. Să-i fi explicat că materialul existent la INML e compromis, că există un mandat de aducere al Tribunalului București care, dacă va refuza recoltarea, o va face pasibilă de o amendă de 5000 de lei.
Desigur, planul procurorilor pe care sunt convinsă că l-au aplicat în acestă situație, a provocat multă suferință familiei Luizei și e greu să fiu de acord cu el. Cred că putea fi gândită o altă capcană pentru recoltarea ADN-ului de la mama ce declarase că refuză probele cu două zile înaintea descinderii jandarmilor în curtea ei. De fapt, despre ce probe e vorba, de unde pot specialiștii să analizeze ADN-ul unei persoane?
Așa cum s-a mai spus de către legiști și criminaliști, așa cum s-a procedat și în alte cazuri de notorietate, ADN-ul unei persoane a fost extras de pe niște fire de păr, de pe feșe medicale, vată, țesături, lenjerie intimă, cearceafuri, mobilă (nu uitați că ADN-urile Luizei și Alexandrei au fost găsite pe noptiera și patul lui Dincă!) și multe altele. Așadar, mama Luizei și-a lăsat ADN-ul în spitalul din Craiova chiar dacă nu a vrut. Din această cauză, sper ca procurorul șef Bănilă să găsească soluție de anulare a amenzii de 5000 de lei, căci e inuman ca să supui la sancțiuni drastice familia nevoiașă a unei victime, care nu știe dacă fiica trăiește sau e moartă.
Îmi amintesc că, la intervenția din 31 iulie, șeful DIICOT spunea că și-ar dori din tot sufletul, ”sunt tatăl a două fete, ne-am dori să găsim victimele în viaţă”. Ne-a comunicat și că ”prioritar este aflarea adevărului prin probe temeinice. Nu neglijăm nicio pistă pe care o putem afla inclusiv din presă”, precum și faptul că ”încă din 15 aprilie şi 25 iulie, cele două victime au fost date în urmărire naţională şi internaţională".
Ancheta e complexă. Deocamdată, prioritate are latura cu răpirea și dispariția fetelor. Se lucrează și pe traficul de minori, așa cum ne-au asigurat procurorii DIICOT, dar și pe implicarea altor persoane, inclusiv din rândul autorităților, al membrilor familiei Dincă sau al martorilor. Vom vedea.