Caz de variola maimuței, diagnosticat greșit la o fetiță din Germania. Testele au infirmat primele estimări ale medicilor

Caz de variola maimuței, diagnosticat greșit la o fetiță din Germania. Testele au infirmat primele estimări ale medicilor Sursa: Dreamstime.com

Autoritățile medicale din Germania au greșit testul unei fetițe suspectate de variola maimuței. Inițial, copilul, în vârstă de 4 ani, a fost testat pozitiv la această boală, însă analizele ulterioare nu au confirmat existența virusului.

Fetița în vârstă de 4 ani, din Pforzheim, a fost testate pozitiv pentru variola maimuței, în urmă cu o săptămână. Noile teste au infirmat primul diagnostic, iar copilul nu este infectat. Anunțul a fost făcut, la Stuttgart, de Ministerul Sănătății din Baden-Württemberg.

„Departamentul local de sănătate responsabil ne-a informat că acum va retrage cazul”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Institutul Robert Koch (RKI) a anunțat cazul săptămâna trecută. Potrivit raportului de situație RKI, fata locuiește într-o gospodărie cu doi adulți infectați. Iar acest lucru i-a determinat pe responsabilii medicali să suspecteze că și fetița este bolnavă. Ca măsură de precauție, pe 5 august copilul care nu prezenta  simptome a fost testat pentru virusul variolei maimuței. Iar rezultatul a fost inițial pozitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum fetița nu a prezentat nici un semn de boală, testul a fost repetat, iar primul diagnostic a fost infirmat.

„O infecție cu variola a maimuței a copilului ar putea fi exclusă”, a spus ministerul.

Rezultate fals pozitive ale testelor

Rezultatele incorecte ar putea fi cauzate, printre altele, de contaminarea în timpul procedurii de testare sau a prelevării de probe, se arată în comunicatul autorităților din Germania. Prin urmare, este important, așa cum a fost cazul de față să fie urmărite investigațiile ulterioare dacă situația este neclară.

Variola maimuței este considerată o boală mai puțin gravă în comparație cu variola, care a fost eradicată din 1980. Potrivit RKI, perioada de incubație este de 5 până la 21 de zile. Simptomele includ febră și o erupție cutanată care dispar în câteva săptămâni. Totuși boala poate duce la complicații medicale și, în cazuri foarte rare, la deces, după cum relatează ziarulromanesc.de.

În România au fost confirmate 32 de cazuri

În România au fost diagnosticate 32 de cazuri de variola maimuţei. Este vorba despre bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani. În aceste cazuri, atât bolnavii, cât și contacţii lor se vor putea vaccina, a subliniat Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat, marţi, că pacienții sunt „destul de tineri” și trebuie vaccinați. Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă donația de vaccinuri din partea Comisiei Europene.

„Nu este o cantitate mare. Îl vom oferi contacţilor, cazurilor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Aceasta a mai precizat că este vorba de 5.000 de doze de vaccin.