Adevărul despre testele rapide COVID-19. Cât de eficiente sunt. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Adevărul despre testele rapide COVID-19. Cât de eficiente sunt. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță Sursa: EVZ

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce foarte multe teste rapide nu sunt eficiente, pentru că oferă rezultatul greșit persoanelor care vor să afle dacă sunt infectate.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a făcut precizări despre motivul pentru care testele rapide pot da rezultatul „fals negativ”.

Motivul pentru care testele rapide nu prezintă o mare încredere

Este vorba despre testele antigen pentru depistarea COVID-19, care pot să fie greșite în special în cazul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală. Persoanele imunizate, ori prin vaccin sau boală, au o încărcătura virală mai mică, astfel, virusul nu poate fi detectat la testele rapide, inclusiv cele de salivă.

Din această cauză, testele PCR rămân cele mai eficiente instrumente pentru detectarea formelor de coronavirus. „La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”, a afirmat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre cea de-a patra doză

În ceea ce privește administrarea celei de-a patra doze, Valeriu Gheorghiță spunea că deocamdată nu sunt suficiente date pentru a o recomanda. „La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta.”

Valeriu Gheorghiță a precizat că pericolul există în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută a tulpinei Omicron. De asemenea, la o creștere a numărului de infectări contribuie și interacțiunea cu celelalte persoane.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”,